Честит рожден ден, д-р Васил Анастасов

Д-р Васил Анастасов, родом от Стара Загора, участник в двете фази на Отечествената война, ранен от мина в главата (и дори смятан за убит; преживе са му отпечатали некролог и са го опявали…) и носител на Орден за храброст, завършил медицина в Пловдив през 1951 г. в първия випуск на славния ВМИ “Ив. П. Павлов”, изтъкнат наш фтизиатър (зав. отделение и главен лекар на 3 противотуберкулозни заведение – в Пловдив, Златоград и с. Ветрен), кмн, автор на 6 чудесни книги с тематика животът на пловдивските лекари и на над 50 научни доклади и съобщения, както и на лечебни методи, кмн, основател и над 40 години председател на Клуба на творците-медици, не само навърши своите възхитителни 85 години, но и продължава да лекува своите пациенти и да консултира колегите си всеки ден!

На пръсти се броят нашите лекари, които и на тази преклонна възраст продължават да прилагат своите знания и умения, да упражняват най-великата професия. Сам той заявява, че няма нужда от пари, а от общуване с хората, както и от несравнимото удоволствие да се чувства полезен за тях. Вече 10 години всеки ден д-р Анастасов е при своите пациенти от ДКЦ при ТК “Марица”, независимо че в пек и дъжд трябва да прекосява целия град, за да отиде при тях. Той беше сломен от кончината на любимата си съпруга, майката на двамата му прекрасни синове, с която дели радости и тъги близо 60 години, но преодоля болката и продължи да лекува и утешава страдащите.  

В чест на юбилея той издаде и новата си книга – автобиографичният роман “Някога и после”
 За много години, наш неостаряващ и възторжен, влюбен в живота и медицината Васко, бъди все така лекар и писател! Сполай ти за богатата духовност и приятелството! Чакаме твоите нови вълнуващи страници, сърцеведецо на любимото ни съсловие и на пловдивската колегия!

Tags: 

Comments are closed.