Петър Волгин: Политически некоректно

Новата книга на известния журналист Петър Волгин е на политическа тематика, ярка критика на пагубната неолиберална политика, налагана от Брюксел, която е на път да унищожи Стария континент, нашата родна люлка на световната цивилизация.

Макар в книгата да няма, на пръв поглед, нищо, свързано със здравеопазването, ще си позволим да цитираме част от увода ѝ, защото той се отнася и до него, до целия наш живот, до цялото ни общество. Не мислите ли като Волгин:

“Живеем във фалшив свят. Дъвчем фалшиви думи. Изговаряме неща, в които не вярваме. Искаме да минаваме за европейци, евроатлантици, мултикулти, либерали, да сме цивилизовани. Затова затъваме в клишета. Сливесни и мисловни. Вече налагаме цензура не само на думите, а и на мислите си. И после се чудим защо животът в България е провал. Провал е заради лъжите, в които обличаме идеите си. Бьгаме от истината. Предпочитаме щампата. За да ни харесат. Най-вече онези, които раздават индулгенции за цивилизованост.

Да станем политически НЕкоректни. Това означава да говорим истината. Да престанем с лъжите.

Ето няколко клишета: държавата е лоша, пазарът е прекрасен. Всичко частно е великолепно. Всичко трябва да се приватизира. Земята и предприятията. Съща така културата, науката, образованието, здравеопазването.

Почти три десетилетия повтаряме тези мантри и не спираме.”

Тези няколко изречения ни напомнят започването на т. нар. “здравна реформа”, напълно оплескана от упражняващи се върху нея маргинали (изразът е на ексминистър проф. Радослав Гайдарски; напълно сме съгласни с него). Помним първите стъписващи изречения от едно изказване на експредседателя на СЛК проф. (тогава доц.) Милан Миланов: “Здравето е стока”, както и на баш-реформатора Семерджиев: “Парите вървят след пациента”. И когато ги разобличавахме, се сърдеха. И си отмъщаваха, използвайки лостовете на властта (разгонването на рекламодателите ни; “отлюспването” на в. “Български лекар” като орган на БЛС).

Все пак, истината е, както обикновено, някъде по средата: нека се развиват частните ЛЗ, но не за сметка на държавните, които “обират” пяната – най-тежките и безнадеждни случаи, здравнонеосигурените. Да, според Конституцията всички ЛЗ са равнопоставени – държавни, общински и частни. След като е така, защо частните не разкриват спешни звена и, както е известно на всички, старателно си подбират по-леките и доходни случаи?!

Да се сърди, който иска. Това е истината и ние си я знаем. А тя винаги е водила перото ни (по израза на Захарий Стоянов).

Съветваме колегите, които се изкушават от политически въпроси, да прочетат книгата на Петър Волгин; тя ознаменува краха на пагубната за Европа соросоидна неолиберална политика.

Но кога ли ще се изчистим от последиците ѝ?

Както – и от последиците, сполетяли ни от некадърната, направо престъпна “здравна реформа”?

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.