На вниманието на ЦКПЕ: Лъжата “Медицина”

Мой познат от южен град ми показа епикризата си. Получил световъртеж и го хоспитализирали в една от софийските общински болници. Вписаната диагноза беше “Инсулт”. Човекът се уплашил, но лекарите му казали да не се безпокои, това не е истинската му болест… Просто трябвало да вземат едни пари от Касата. Нали трябва да получат заплати и те. Бизнес, майна.

Друг, също южняк, бе лекуван в тамошната МБАЛ с диагноза “Перитонзиларен абсцес”. Всъщност, той се оплакал от болки в челюстта, нищо повече. Получени след като счупил бонбонка-лукче в устата си. Нищо повече. Обаче те му вливали антибиотик венозно; нали така е според изискванията на НЗОК. Писали още, че са инцизирали абсцеса и са му поставили дренаж. Щото и те трябва да получат заплати. Бизнес, майна.

Да си припомним ли онзи шмекер, който бе и осъден, задето в частния си център “извършил” артроскопии на почти целия град? Един друг пък бе “ампутирал” пръстите на диабетичка – била получила, видиш ли ти, гангрена. С очите си видях стъпалата й: бяха си цели-целенички.

Професорка по нефрология “върти” през 2 месеца своите пациенти с ХБН, ужким уреята и креатининът им се повишили, та да ги “прочисти”. Дори лично ги вика по телефона, “загрижена” за здравето им. Нищо, че хората се чувстват добре. Но нека дойдат да полежат в клиниката, нали НЗОК плаща? И шефът на болницата е доволен, и тя, и персоналът.

Разбира се, не това е цялостният облик на медицината. Повечето от колегите работят честно и почтено, без шмекеруване, без попълване на документи с невярно съдържание, което си е престъпление. Но пък – защо не, след като НЗОК спи. Търчете, тамо са парите!

Загуби се доверието между лекаря и пациента, без което диагностично-лечебният процес е труден, ако не – и невъзможен.

Признавам, че за пръв път пиша текст против лекари; всъщност – това не са лекари, а шмекери. Медицината стана Бакалия, Пациентът – крачеща касичка.

Ето защо никой не иска здравна реформа.

И така ще бъде докато свят светува.

Извинявай, Татко Хипократе!

Tags: 

Comments are closed.