Прочетено

“2,642 млрд лв за здравеопазване са предвидени за 2010 г.”, обяви министър д-р Б. Нанев на специална пресконференция на 29 октомври т. г. Той коментира, че в сравнение с други министерства бюджетът на здравното е един от най-малко редуцираните.

През 2010 г. за дейности, заплащани от НЗОК, ще бъдат отпуснати над 1,5 млрд лв: за ПИМП – 157 млн лв, за СИМП – 154 млн лв, за медико-диагностична дейност – 61 млн лв; за лекарствени средства за домашно лечение, медицински изделия, диетични храни за специални медицински цели – 320 млн лв; за болнична помощ – 709 млн лв; за лечение на българи в чужбина – 20 млн лв; за дентална помощ – 91 млн лв. Най-съществени са съкращенията за болничната помощ – с около 220 млн лв по-малко в сравнение с настоящата 2009 г.

Бюджетът на МЗ ще бъде редуциран с 632 млн лв (с 12 млн лв по-малко). С около 5 млн по-малко ще бъдат средствата за специализации. От 404 на 307 млн лв ще бъдат намалени и бюджетните средства за общински и ведомствени лечебни заведения.”

    В. “Форум медикус”/2 ноември 2009 г.

“Половин милиард лв по-малко ще има за здравето на българина през 2010 г.! Стряскащо число! Още повече, че в моменти на криза заболеваемостта се увеличава. Сега с този бюджет обещаните реформи изглеждат доста по-трудни. Защото, както обичат да казват финансовите министри, пари за здравеопазване ще се дават само срещу реформи. А лекарите от години ги ноктрират – ама реформа без пари не става. И са прави.
А пациенти пак сигнализираха, че са изчезнали спасителни онкомедикаменти в Плевен, Бургас, Стара Загора…”

      в. “Труд”/2 ноември 2009 г.

“Реформи трябва да има, но не като експеримент. С бюджет/2010 г. държавата прави пълен отказ от участие в системата на здравеопазване, като осигурител на деца и пенсионери, като зачислява вноските им към фискалния резерв в БНБ. Държавата не е най-големият платец в здравеопазването. Заради ходовете на управляващите 4-4 500 медици ще останат безработни догодина, а пациентите им ще се сблъскат с ограничен достъп до медицински дейности.”

     Д-р Цветан Райчинов,
     Председател на БЛС
 
“Асоциацията на работодателите в здравеопазването отказва да носи отговорност за здравето на нацията. Нека депутатите кажат каква здравна система ще функционира догодина в България: здравноосигурителна или данъчна? Промените в ЗЗО представляват узаконяване на проблемите. Бюджетът на НЗОК/2010 г. е пагубен за държавата! Приходите и трансферите за здравно осигуряване да се използват за заплащане на здравни дейности, а не за трупане на резерви към фискалния резерв!”

Д-р Димитър Димитров,
Председател на Асоциацията
на работодателите в здравеопазването,
www.zdrave.net

Коментар:

“Приоритети за Правителството са образованието, здравеопазването и магистрала “Тракия”!” – заяви неотдавна пред всички медии премиерът Бойко Борисов.

Не вярваме приоритет да означава 470 млн лв (почти половин милиард!) по-малко средства за здраве през идващата сурова за всички нас 2010 г.

Това вероятно е “малката постна пица”, по определението на главният “бюджетар”, финансовия министър Симеон Дянков.

Да, надписванията (фактически – откровените документни измами), водещи до източване на НЗОК във всички сфери на здравеопазването (извънболнична и особено – болнична помощ) са големи и известни на всички нас. Условията за това създадоха първоначалните реформатори (които обаче най-безсрамно продължават да дават гръмки “компетентни” интервюта по медии и сайтове), но не трябваше ли да се наблегне най-вече върху контрола? Не говорим за санкциите, а именно – за контрола? И няма ли да е по-добро решението: който вписва “мъртви души” и лъже Касата – да му бъде прекратен договорът с нея?

С други думи: пари нема, действайте!…

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.