Проект в разгара на лятото

Най-неочаквано здравният министър Ананиев представи на публиката нов проект за здравна реформа, в разгара на дъждовното лято.

Не се предвиждат механизми за ограничаване на огромните доплащания от пациентите, независимо дали са здравно-осигурени. (По данни на Евростат това са близо половината от разходите за здравеопазване; без значение дали са за болничен престой, дейност, лекарства или медицински изделия.) Нещо повече: новият модел дори предполага увеличение на частните разходи, тъй като допуска намаление на гарантирания пакет дейности, заплащани от здравните им вноски. Така че доплащанията без съмнения ще продължават – без регламент и контрол…

Частните фондове трябва да наберат поне 500 000 (половин милион!) осигурени, и то при положение, че у нас работещите са не повече от 3,5 млн. Как ще стане това – не е ясно; настоящите дружества за допълнително здравно застраховане имат общо не повече от 350 000 клиенти. Фондовете ще работят по основен пакет, определен им (диктуван – на частници!?) от МЗ и съсловните организации. Цените ще се договарят между фондовете и изпълнителите (лекари, болници), вкл. и отстъпките.

Но какво ще съдържа основният пакет – още не е ясно!! Защото вече 30 години БЛС (в съгласуване с МЗ) би трябвало да остойности лекарските дейности. Впрочем, посочете ни някоя държава, където това е направено!

Не е ясно как на тези фондове ще им бъде забранено да отказват прием (разбира се, на никой не е изгодно да набира хроници или възрастни). Самите частни застрахователи ще бъдат лицензирани по директива на ЕС (това означава да се регистрират изцяло нови дружества, вместо на пазара да оперират настоящите фондове, които се занимават и с тази дейност).

Явно, тези болни, от които не се очаква печалба (пенсионери, деца) ще се лекуват за сметка на НЗОК, при все, че тях ги осигурява държавата, и то на половин вноска.

Съгласни сме с министъра, че частните фондове имат интерес да контролират по-добре от НЗОК. Но решението едва ли е предлаганото.

Решението е в незабавно въвеждане на личната електронна здравна карта, където – иска – не иска! – лекарят ще е задължен да вписва дейностите си, използваните медикаменти, консумативи и изделия, а контролът ще си го извършва самият пациент.

За това говорим и настояваме от поне 20 години.

Кой да те чуе…

Tags: , ,

Comments are closed.