На вниманието на г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на София: Връщане името на д-р Стефан Черкезов

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

На 15 август, Деня на Спасението, бях в чужбина и затова не можах, както е по традиция, в 12 ч. да открия ритуала с 1-минутното мълчание пред ВМА, но Ви видях чрез сайтовете, че бяхте там, за което Ви благодаря.

Използвам случая да Ви припомня, че създадохме този Ден на Спасението през 2005 г., за да припомним на обществеността за безпримерния подвиг на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Неговото име заслужено е било дадено на една улица в София.

Обаче по време на “Голямото прекръстване” то е било заличено, вероятно – по недоглеждане (с “мотива”, че посмъртно е бил удостоен със званието “Герой на социалистическия труд”). Така отпада, напр. и името на ботевия четник Йордан Тодоров – мислели го за партизанин….

Крайно време е тази несправедливост към нашия най-голям съсловен герой да бъде поправена и името му отново да бъде дадено на някоя нова улица или площад. Нещо повече: би могло определен площад да бъде кръстен “Площад на Спасението” и на всяка от пейките да бъдат издълбани имената на десетките софийски лекари и медицински сестри, починали по време на работа от преизтощение (само в “Пирогов” са над 20!).

Бъдете здрава!

 

(Документът е заведен под рег. № СО А17-ГР 94-456 (1)/11. 09. 1919. Това е 3-то писмо по въпроса, отнесено от нас до кметицата на Столична община. В личен разговор г-жа Фандъкова заяви, че не е виждала подобни предложения; вероятно не са ѝ ги представяли. Сигурно са ги сметнали за маловажни.)

Tags: , ,

Comments are closed.