Писмо до г-н Кирил Ананиев, министър на здравеопазването на Република България и медиите

Уважаеми  министър Ананиев,

Уважаеми журналисти,

 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за пореден път издига своя глас в подкрепа на колеги, подложени на унизително отношение и дискриминационно заплащане на труда. Свидетели сме отново на подадени колективни предизвестия на медицински сестри от отделение на голяма столична болница и от общинска болница в страната, които водят трудни преговори за достойни заплати и уважение. Заедно с медицинските сестри са акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти. Вече за цялото  общество е ясно, че в здравеопазната ни система има сериозен проблем.

Вече седми месец не стихват протестите на медицински сестри в цялата страна. Всички те, независимо от тяхната масовост, настояват за достойно заплащане за положен висококвалифициран труд, за кариерно развитие, за професионална удовлетвореност и уважение. Чувството за несправедливост, безперспективност и непосилна  умора е завладяло съсловието ни.

След протестите ни през м. май 2018 г. очаквахме няколко стъпки за решаване на най-наболелите проблеми и да се очертае поне краткосрочен план за решаването им. За период от шестнадесет месеца видяхме подзаконови нормативни актове на МЗ, които обаче не оказаха съществено влияние върху най-важните за нас проблеми – ниските заплати и липсата на контрол при разпределението на средствата за здравеопазване, които са основната причина за критичния недостиг на специалисти по здравни грижи, а това от своя страна води до критично ниско качество на здравните грижи за пациентите у нас.

БАПЗГ заявява, че се унищожава цяло едно съсловие, без което здравеопазването не може да функционира. Затова ние предупреждаваме, че ако в разумен срок не се очертаят конкретни стъпки за спасяване на професионалистите по здравни грижи, изразени в цифри, с конкретни срокове и отговорници, ще организираме ефективни протести или други действия, позволени от Закона, като последна мярка за професионалното ни оцеляване, от което зависи здравето на цялата нация.

 

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ

Tags: , ,

Comments are closed.