До края на България

Рано сутринта, след 7,30 ч., на 2 октомври по “Хоризонт” бе проведен интересен разговор с икономиста Аркадий Шарков. Като изключим досадната дума “услуга”, която употреби на няколко пъти (в медицината не се полагат “услуги”, а дейности; лекарят не е слуга никому!), всичко при този явно млад и начетен младеж, беше изрядно точно, защото той, без съмнение, добре познава здравната мрежа.

Бога ми, от десетки години (без преувеличение!) бием тревога като него и предлагаме именно неговите идеи: неефективните “многопрофилни” провинциални болници, където фактически се извършва предимно една-единствена дейност: инвазивната кардиология, трябва да се преобразуват в медицински центрове, въпреки неизбежните протести на населението. Никнещите буквално като гъби частни болници също извършват най-вече нея. Здравната карта, за която така упорито пледираха министър проф. Радослав Гайдарски и заместникът му д-р Матей Матеев, така и не можа да бъде въведена. (Или това е било само за заблуда “на противника”?).

Общинските болници пак ще са на ръба на фалита, и общинските кметове и съветници пак ще ги спасяват с дотации, вместо да ги закрият и превърнат, както вече казахме, в МЦ. Цяла България ще се лекува в София, Пловдив, Варна и Плевен – в това няма нищо лошо; там са съсредоточени най-квалифицираните и опитни кадри и скъпата апаратура. Хоспитализациите ще растат главозамайващо – 3 млн за малка България (при 800 000 преди започването на нескопосаната и престъпна “здравна реформа”, чиято цел беше – уж, нали?! – именно намаляване на скъпите хоспитализации. Водопади от пари се изливат за лечение. За профилактика – няма и стотинка.

Апропо, преди няколко месеца бяхме включени в някаква консултативна група към МЗ, обсъждаща и предлагаща профилактиката. Колко идеи дадохме там – някой от МЗ прочете ли ги, отговори ли ни?

Профилактиката е набутана в най-тъмния ъгъл, а това значи – предпазване от болести! Тя започва със здравната промоция, която някога наричахме просвета, най-вече – в училищата, за да се обучат младите да водят здравословен начин на живот, да не се разболяват, да не пушат, да не пият, да не употребяват наркотици. Но МЗ се води от икономисти, които само знаят да вадят тефтера и да правят сметки. Медицината стана Търговия, по-скоро – квартална Бакалия; казваме го съвсем открито, с риск някои колеги да се разсърдят.

Предизборно (и “предбюджетно”, както се изрази водещата) пак ще бъдат обещани “нови методики” за определяне на заплатите (интересно, как ли ще важат за частните болници?), ще се налеят нови кухи (уж за заплати на сестрите) милиони в болниците (кой ще определи – в коя точно?), които ще се изхарчат за ремонти.

Най-после и т. нар. “синдикати” се сетиха да подкрепят стачкуващите сестри, след като десетки – наистина десетки, цели 30! – години ги лъжеха и мамеха, че се грижат за достойното им заплащане. За какво съществуват тези профсъюзи на ужким? Не виждат ли какво правят колегите им, прим. от съседна Гърция? Но как да викаш, когато устата ти е запълнена със субсидии от държавата и участие на шефовете в директорски бордове?

Бъркотията е пълна, безотговорността – също (измамите също са безотговорност!), не го ли виждате, г-да от МЗ и колеги от БЛС?

А народът тихичко си мре и се стопяваме годишно с по 50 000.

И измамите ще продължават.

Оттук – до края на България.

Време е за промяна! Макар че, честно казано, май вече всичко е изтървано в дерето…

Tags: , , ,

Comments are closed.