Добре дошла, 2020!!!

Задава се емблематичната 2020; една от любимите дъвки на политиците и държавниците. Кой от тях не произнасяше като мантра залъгалката “През 20-20 (така я произнасят – двейсе-двайсе, Т. Н.) ще стане еди-какво си, до 2020 ще сътворим еди-що си…”? Когато недоразумението Плевнелиев встъпваше в длъжност, той ни обеща “през 20-20” влаковете да се движат с 200 клм в час, да няма бедни хора; абе – щеше да дойде комунизмът, за който и той, и баща му навремето са се борили като добре платени партийни и комсомолски чиновници.

А преди 20 години дъвката беше друга: “милениумът”. Встъпим ли в 21-вия век, и на земята ще се възцари вечен мир, братство и всеобща любов. Подобна бе залъгалката и от СЗО, която щедро хвърляше мъглата: “До 2000 г. – здраве за всички”. А хората (особено в България) стават все по-болни. Или поне така е по статистика.

През м. ноември т. г. мизерно платените сестри щяха да бъдат защитени с механизъм за разпределение на заплатите; техните, значи, щяха да станат 950 лв; сиреч – повече, отколкото на млад или специализиращ лекар.

Убедихме се: приказките за деца са винаги в минало време, за възрастни – в бъдеще неопределено.

Що се отнася “про домо суа” (“за нашия дом”), ние се надяваме през 20-20 най-после да организираме съвместна среща на етичните и контролните комисии в страната в Свещеното място на българската медицина с. Славейно, Смолянско; там да проведем и 22-рите Чилови дни, които за пръв път от основаването им през 1998 г. м. г. не бяха осъществени.

На пропусналите да се абонират за в. “Български лекар” ще припомним, че могат да го сторят всеки месец от 1-во до 15-то число във всеки пощенски клон в страната, както и в “Доби-Прес”.

Весела Коледа и Честита Новата 2020 г. (без да я произнасяме “20-20”)!…

Comments are closed.