Всички специализанти ще получават заплата, докато се обучават?!

Министерството на здравеопазването предвижда промени, които да улеснят вземането на специалност на завършилите студенти по медицина. Специализантите, които плащат обучението си, също ще получават възнаграждение за труда си в рамките поне на една и половина минимална работна заплата. Това предвиждат промени в Наредба 34, които изготвя МЗ.

В момента това възнаграждение се осигурява само за специализантите, чието обучение плаща държавата. Също така МЗ задължително ще предлага работа на държавните специализанти в болниците, с които те имат трудов договор. Така ще се избегне възможността да се разпределят служебно в други райони на страната. Практическото обучение на специализантите занапред ще трябва да е на пълен работен ден, а не както в момента по няколко часа. Така ще се гарантира по-качественото им обучение.

Средствата трябва да се осигуряват от съответните болници. Ще се създаде и възможност да се прехвърлят специализанти от една база за обучение в друга, но само по тяхно желание, след съгласието на университетите и болниците. Сега има желаещи специализанти да сменят местата си за обучение, но те нямат възможността да го направят. Носителите на наградите „Златен Гален” и пълните отличници по здравни грижи ще могат да се зачисляват за специализации без конкурс. Сега тази възможност съществува само за носителите на наградата „Златен Хипократ”.

С други промени в Закона за здравно осигуряване се предвижда времето на специализация да се счита за трудов стаж. МЗ предлага и промени в Закона за лечебните заведения, с които отново да гарантира по-качественото обучение на лекарите. Те засягат университетските болници. Идеята е да се въведат ясни критерии, на които да отговарят те. Те ще засягат най-вече обезпечеността им с кадри и апаратура, така че да се гарантира доброто ви обучение. Освен това за университетска ще може да се определя само една клиника, а не цялата болница.

Tags: 

Comments are closed.