За 16-ти път – Ден на спасението

Денят на Спасението е единствен в ЕС, а вероятно – и в света. Създаден е през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, с подкрепата на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите и ВМА, а през 2012 г., с Решение на Министерския съвет № 1039/28 декември, е официализиран, като датата на отбелязването му – 15 август, е посочена за ден за оказване почит на нашите сънародници, загинали при спасяване на хора.

Защо 15 август, има ли нещо общо с Успение Богородично?

Не, просто – едно съвпадение. В ранния следобед на 15 август 1963 г. 26-годишният лекар на с. Сртелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов (роден през 1937 г. в съседното село Виноград), се връща от служебна командировка в Горна Оряховица. Автобусът е препълнен, но шофьорът склонява да му позволи да пътува прав на стъпалото – в селото сигурно го чакат пациенти, както и 8-месечната му дъщеричка Антония. На излизане от града автобусът се сблъсква в отнел предимството му бетоновоз, излизащ на шосето, без да спазва знака “Стоп”, и избухва в пламъци. Взривната вълна изхвърля лекаря навън; няма му нищо, но той се връща без всякакво колебание да помага на хората да излизат. Облечен е в бяла найлонова риза, която се стопява по гърдите и гърба му. Изважда 47 души. Косата му пламва; изгасва я с ръце; кжата му виси на парцали, Когато пристигат линейките, започва да товари по-обгорелите, макар че най-тежко пострадалият е той. Накрая за него не остава място и тръгва пеша към болницата. Когато пристига, се свлича на пода и казва на втурналите се към него лекари7 “Колеги, остевете ме, аз и без това ще умра, гледайте другите пациенти.”

Прекарва нощта в ужасни болки. Рано сутринта на следващия ден, преди да издъхне. промълвява на ридаещата над главата му съпруга Лидия: “Кажи на татко, че ненапразно си е харчил парите за мен – аз станах лекар!”

Колко неочаквани перипетии подготвят смъртта му! Презаписва първата година, защото цяло лято работи на вършачката, за да събере средства за следването си, и на поправителния изпит по биология се явява неподготвен и го късат. Дълго се колебае дали да тръгне на фаталната на командировка с новата си моторетка, купена само преди седмица, но се отказва, понеже е пазарен ден и ще има много хора – да не би да бутне някой. Когато ги разпускат, отстъпва на една лекарка мястото си в колата на един поканил го колега и се запътва към злощастния автобус.

Но това е “Ваше благодорие, госпожа Удача”.

Удостояват го посмъртно със званието “Герой на социалистическия труд”. Искал е да стане хирург. Здравният министър Ангел Тодоров предлага на младата му вдовица Лидия да я запише без изпит да следва медицина; тя се съгласява и бебчето Антония расте под грижите на дядо си и баба си. Сподели ми: “Защо татко се е жертвал за тези непознати хора? Нито един не е дошъл да ме види, да подпомогне с нещо отглеждането ми.” Днес д-р Антония Черкезова е лекар по УНГ в Германия; има един син – Том. Д-р Лидия Черкезова е доцент по здравен мениджмънт; напоследък бе тежко болна.

Но паметта на д-р Стефан Черкезов ще живее, докато у има България, в Деня на Спасението. Тогава честваме още над 130 лекари (51 от тях – хирурзи), починали от пренапрежение, масивни инфаркти, инсулти, хипертонични кризи или остри ритъмни нарушения след извършване на тежки операции, или след заразяване от болестите на свои пациенти. Ще споменем и 20-тината м. с., починали по същите причини, както и други българи, загинали при спасяване на давещи се. Няма да забравим и жертвите на Ковид-19 сред медицинската общност: засега са 4 лекари, по един фелдшер, м. с. и шофьор на линейка.

Бог да ги прости!

Проф. Златимир Коларов започва документален филм за подвига на д-р Стефан Черкезов и Деня на Спасението със заглавие “Забрава”. Целта е да бъде показан на българския и Европейския парламент.

Знаем, че Денят на Спасението – 15 август е официализиран от МС (Решение 1039/20. 12. 2012 г. Но ние подновяваме нашето отдавнашно предложение 1-минутното мълчание, придружено от сирени, да се провежда в цялата страна. Просто съответното Решение да бъде допълнено; така честването на паметта и подвига на д-р Стефан Черкезов и останалите лекари, м. с. и други наши сънародници, загинали при спасяване, да стане всенародно.

Tags: , , , ,

Comments are closed.