БЧК

От този брой започваме да публикуваме редове от славната история и благородното настояще на Българския червен кръст.

Той е неразривна част от Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец (МДЧК/ЧП), основано през 1863 г. от петима швейцарски граждани по идея на големия филантроп швейцарският търговец Анри ДЮНАН (1828 – 1910). Идеята му идва след като обхожда бойното поле при Солферино, Северна Италия, където, на 24 юни 1859 г. френската и австрийската армии водят ожесточена кървава битка-касапница, оставяйки почти 40 000 убити или ранени войници, за които никой не се грижи.

Днес МДЧК/ЧП е най-голямата независима хуманитарна организация в света, наброяваща над 120 млн членове и доброволци от 192 страни. През 1864 г. е приета Конвенцията за подобряване състоянието на ранените на бойното поле”. През 1901 г. Дюнан получава първата Нобелова награда за мир. Започват да се създават правила за водене на война. Хагската конференция/1907 г. забранява използването на химически оръжия и екзекуцията на предали се войници. (За съжаление, тя поголовно се погазва и през Първата, и през Втората световна война; след нея се приема и Международното хуманитарно право, основаващо се на две основни идеи: хората, които не воюват, трябва да бъдат защитавани и изборът на оръжия и методи за водене на военни действия е ограничен. Мъченията и изтезанията са забранени. Жертвите на войната получават храна и други продукти, за да оцелеят. МКЧК се грижи за физическото и психическо състояние на пленените войници и задържените цивилни, издирва изчезнали хора и ги събира със семействата им, репартира и затворници след края на конфликта. Особено е забележима ролята му при природни бедствия – земетресения, наводнения, пожари.

Денят на раждането на Анри Дюнан – 8 май се чества като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец.

 

###

 

Първият председател на БЧК/1885 (до 1887) е Митрополит КЛИМЕНТ (духовното име на писателя-възрожденец Васил ДРУМЕВ, автор на първата българска повест “Нещастна фамилия” и на първата българска драма “Иванку, убиецът на Асеня”; 1841 – 1901). Той е участник в Първата Легия на Раковски в Белград. Завършва Одеската Духовна семинария/1958 и Духовната академия в Киев/1865. Един от основателите и зам.-председател на Българското книжовно дружество (дн. БАН); Търновски митрополит/1864; вторият ни министър-председател/24 ноември 1879 – 26 март 1880. Пословични ще останат думите му “Има Православие – има България; няма Православие – няма България!”. Понеже се противопоставя на намеренията на Стамболов да промени Конституцията (клаузата, че княз може да бъде само източно-православен), е даден на съд за… измяна/юни 1893. Нещо повече – прокурорът Ганьо Чолаков, който дълги години, от дете, е бил покровителстван от митрополита, му иска… смъртна присъда. Отреждат му… вечно заточение. Но Стамболов скоро пада от власт и, както е прието у нас, освобождават враговете му.

 

 

###

 

Проф. д-р Димитър МОЛЛОВ, хирург и началник на Санитарен влак по време на Руско-турската Освободителна война, е създателят не само на организацията на българското здравеопазване, но и на БЛС. Той е и подпредседател на БЧК. В ръководството на БЧК влизат още: д-р Пантелей Минчович, проф. Христо Стамболски, д-р Сава Мирков, проф. Стефан Ватев (основател на педиатричната помощ у нас), д-р Йордан Брадел, проф. Богомил Берон (основател на дерматовенерологията ни), проф. Стоян Киркович (виден клиницист), проф. Тошко Петров (основател на научната хигиена), проф. Стоян Белинов (основател на УНГ-мрежата), проф. Васил Моллов (син на д-р Димитър Моллов, първият български професор по медицина), проф. Димитър Ораховац (зав. Катедрата по физиология) и др.

 

 

 

По време на епидемията от Ковид-19 от м. март до края на м. юни 3 240 служители и доброволци на БЧК участваха в най-различни дейности: раздаване на хранителни продукти на над 73 000 граждани и на храни и лекарства на повече от 1100 души в изолация. Бяха предоставени по 20 000 ПСР-тестове, бързи тестове и консумативи, над 1 млн бр. маски, повече от 1,9 млн ръкавици, 6600 шлема, 92 000 бр. защитно облекло, 1500 бр. очила, 32 000 бр. калцуни, 2 т етилов спирт, 6400 бр. дезифектанта за ръце, 2400 бр. хидратиращ крем за ръце, 10 000 бр. препарати за почистване, 101 000 бутилки минерална вода, 128 000 бр. инстантно кафе, близо 55 000 бр. тонизиращи напитки, близо 20 000 шоколадови изделия, 12 респиратора, 452 бактерицидни лампи, 32 пациентски монитора, 5 електромоторни легла, 15 устройства за дистанционен мотирониг, 1 подвижен рентген нов апарат, матраци, одеяла, легла, палатки.

###

 

Акад. Христо ГРИГОРОВ, председател на БЧК, е удостоен от Президента на Република България с орден “За граждански заслуги”, първа степен. Повече от 25 години той работи всеотдайно за укрепване и утвърждаване на БЧК като модерна и ефективна организация с европейски облик, която неизменно подпомага държавата в хуманитарната област в най-тежките моменти при бедствия, аварии и кризи от различен характер.

Tags: 

Comments are closed.