Психологията на народа-тълпа

От историята е ясно, че тя се движи от изявените, дори велики личности, които съумяват – чрез убедително слово или терор – да увлекат след себе си и да поведат масите, наричани народ; по-скоро – народа-тълпа.

Иначе не можем да си обясним как така, само за няколко години, един необразован ефрейтор взема властта, и то чрез легитимни парламентарни избори, после я превръща в еднолична диктатура; с лекота (95%!) печели допитване до обединените германци и австрийци длъжностите “канцлер” (министър-председател) и “президент” да бъдат слети във “Фюрер” (водач), разбира се – за да я вземе той; а и в негово – а не на Родината си! – име да полагат клетва войници и офицери? И впоследствие, макар всички ясно да виждат приближаващия разгром и своята непредотвратима обреченост, преобладаващата част от тях да се бият до последна капка кръв?

Нещо повече – потомците на Гьоте, Шилер, Хайне и Бетовен да избиват без всякаква жал съвършено невинни и непознати хора, вкл. и децата им, да ги обгазяват с Циклон-Б, после да им пребъркват джобовете, да им вадят златните зъби и да ги изгарят в крематориуми, а с пепелта от костите им да си наторяват зелето?

Що за психология на немския народ?

Толкова ли е изпълнителен, послушен, дисциплиниран, та да не излъчи почти нито един протестиращ, възразяващ, инакомислещ, особено сред генералите си? Ясно виждат безумията на своя Главнокомандващ, повел ги към пропастта

Някакъв отговор може да се намери в безличната тълпа от стотици американски вярващи, сляпо следващо своя пастор-наркоман, нарцис и сексуален маниак Джим ДЖОНС (1931 – 1978), който основава църквата “Народен храм” и им се представя като въплъщение едновременно на Исус, Буда и… Ленин. Освен че блудства свободно с която девойка и дори момиче си поиска, той ги ограбва, като ги принуждава да му дават цялата си заплата и да му припишат имуществото си, а отгоре на всичко да го наричат “татко”, без значение от възрастта им.

През есента на 1878 г. ги повежда буквално като стадо от Сан Франциско в Гвиана, където основава град, кръстен, разбира се, на Неговото име – Джонстаун, пребива ги от бой и ги кара да работят на фермата, пазена от въоръжени верни гавази. След като е разкрит от един сенатор, нарежда да го застрелят, заедно с придружителите му, а после забърква отровен пунш от калиев цианид и на 18 ноември 1978 г. нарежда на изумените клетници да изпият до дъно горчивата чаша. Малцината, осмелили се да не се подчинят, биват принуждавани от пазачите, с насочени пушки, да го изпълнят незабавно.

Смъртта на 918 съвършено здрави и прави хора настъпва за минути.

Това е най-мащабното масово самоубийство в цялата история на САЩ, а вероятно – и на света.

И този злодей продължава да бъде увековечаван във филми и… песни!?!

Нима точно по този начин не постъпват и Хитлер, и целият немски и австрийски народ 40 години по-рано?

Психология на тълпата; има подобен раздел в науката “Психология”.

Да те водят очевидно към пропастта, към гибелта – твоята, на семейството, на Родината ти – и да

продължаваш да следваш своя злокобен главатар: нищо по-тъпо и самоубийствено от това!

Но германския народ, опиянен от издигането му от Фюрера в ранг “Богоизбран”, “най-висш”, “господар на света”, безжалостно тъпче, обира и избива “подчовеците” славяни и евреи. Те не са хора. И само той има право да живее.

Е, никой досега не е успял с подобна доктрина и поведение.

Comments are closed.