Русата отрова

Във всяко стадо има мърша. Евреите се славят със своята сплотеност, но и сред тях има немалко приспособленци, които – най-вече заради къшея хляб за децата си и възможност за избягване на концлагера – доброволно слугуват на нацистите, предават и тормозят сънародниците си.

В това отношение емблематично е името на младата берлинчанка Стела Голдшпаг, наричана от тях “Русата отрова”. Макар и родителите ѝ да са евреи, тя прилича на германка – светла, русокоса, синеока. По някакъв начин успява да се снабди с фалшиви документи, че е арийка. Без колебание склонява на предложението на нацистите да бъде “Ловец на евреи” – да им съобщава за укрити семити. Това не представлява особен проблем за нея, тъй като познава много свои съученици, съседи и техните близки; досеща се и къде може да се крият. За всеки предаден получава по 300 райхсмарки; не жали и роднините си. Смята се, че посочените от нея жертви (веднага ги товарят на ешалоните към крематориумите…) наброяват 3000. Нещо повече, участва и в мъченията им. Не проявява никаква съвест или съчувствие дори и когато родителите и съпругът й поемат към Освиенцим.

А Гестапо й се радват: та тя е много по-ефективна и от техните войници.

След разгрома на покровителите й, съветски военен трибунал я осъжда – кой знае защо толкова снизходително – на 10 години затвор, които излежава в Заксенхаузен, превърнат от СМЕРШ/НКВД сега пък в техен концлагер.

Изтърпява наказанието си. И започва ново хоби – да се жени. Първо встъпва в брак със свой “колега” – евреин-колаборационист, после – с… бивш нацистки офицер, след него – последователно с други двама… Установява се във Фрайбург, но там я разпознава неин съученик-журналист, който пише цяла книга за мерзостта й (1993) и я прави злокобно известна в цяла Германия. Стела не изтърпява срама и на следващата година се хвърля от прозореца на апартамента си. Има дъщеря, която не иска и да чуе за зловещата си майка.

Няма по-тежка от участта на националпредателите; те са опозорени во веки веков – тях не ги искат и децата им, собствената им кръв. Има ли по-голямо наказание?!

Comments are closed.