Чужденци няма да дойдат

Чужди лекари няма да дойдат, каквато мисъл чухме, повече от ясно е. Още по-малко – медицински сестри. Понастоящем у нас на 1 лекар се пада 1 м. с.; при европейско съотношение-минимум 1:2.

Откъде ще дойдат лекари и сестри, моля? От Виетнам? От Индия? На какъв език ще се разбират с персонала и болните? Да, младите колеги знаят английски, но пациентите? Щели сме да разчитаме на колеги-сърби и македонци. Но техните страни не са членове на ЕС. А и там им получават много повече. Къде ще ги настаняваме – както по времето на Кронин: ще спят в болниците? И ще им позволи ли БЛС да работят у нас? Кой ще им приравнява дипломите? И, наистина, най-важният въпрос: колко ще им плащаме? Трябва да са безвъзмездни доброволци или побъркани, за да дойдат тук за нашите жълти стотинки. В германските КОВИД-отделения на лекарите начисляват по 250 евро на час. Ще повторим и ще го изпишем словом: двеста и петдесет евро на час. НЗОК първа ще им спусне бариерата.

Оставени сме сами на себе си, не го ли виждате? Какви чужденци, какви стажант-лекари?!

Трагедията скоро ще стане пълна… “Вече няколко месеца всички носим маски дори и по улиците – а става все по-страшно”, признава по телевизията един млад испанец.

Comments are closed.