32-ят здравен министър е

Д-р Стойчо Кацаров; р. 1964 г. в Дупница, специалист по здравен мениджмънт; завършил е и право в Югозападния Университет. Нашата медицинска общественост го познава добре: депутат в 38-о и 39-о НС, областен управител на София – област /1997-1999/, зам.-министър на здравеопазването /1999-2001/. Основател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Със сигурност никога няма да го видите да се вози в някой джип като придружител на самовлюбен бъбрив премиер, нито самохвално да лъже, че светът следвал… “българския опит” в борбата с епидемията. Д-р Кацаров, въпреки силно стеснения хоризонт на служебното правителство, се осмели да бръкне в неясните финансови операции в УМБАЛ “Александровска” и “Лозенец”, въпреки неистовия вой от уплашени властимащи, че по този начин, видите ли, се накърнявало… доброто име на българския лекар и се пречело на спокойната му работа.

Интересно, какво общо има тя със задължителната финансова проверка, която правителството и в частност МЗ е задължено да извършва на своите подопечни?! Министърът не се поколеба да оповести и огромната задлъжнялост на УМБАЛ “Александровска”, чието ръководство бе поето от Ангелов от акад. Лъчезар Трайков в състояние плюс 200 000 лв, за да я остави, преди да седне в министерското кресло и на задната седалка на джипката, с минус 68 млн лв!!! Това жалко състояние наистина има нещо общо със спокойствието на работещите в нея лекари – защото им бърка в джобовете.

Надяваме се този стил в МЗ да продължи и занапред, особено ако д-р Кацаров остане за нов мандат.

Tags: 

Comments are closed.