Световен ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната му цел е да се повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Това е и една от приоритетните дейности на Българския Червен кръст.

Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи „А-В-0“ Карл Ландщайнер. За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда, а рождената му дата е определена от СЗО за Световен ден на доброволния кръводарител.

София

Българският Червен кръст и Националният център по трансфузионна хематология за осемнадесети път обединиха усилия, за да изразят дълбоката си благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители. Тази година, поради пандемията от COVID-19, награждаването се извърши в регионалните структури. С Почетна грамота бяха отличени кръводарители от цялата страна – хора, чието човеколюбие е спасило живота на стотици пациенти.

Заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска, директорът на Секретариата на Столичната червенокръстка организация Петранка Недялкова и директорът на НЦТХ д-р Николай Николов връчиха награди на 9 индивидуални кръводарители и 9 институции, фирми и неправителствени организации, допринесли за популяризирането на каузата в София. Колективните награди са за:

Електроенергиен системен оператор ЕАД,  „ЗД Евроинс“ АД, Министерство на образованието и науката, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Община Елин Пелин, Столична РЗИ, София райдърс, Теленор България, Sap Labs Bulgaria.

Тази година СЗО избра за мото на Световния ден на кръводарителя  „Дарете кръв, нека светът продължи да пулсира“. Нека не забравяме, че хората се нуждаят от кръв всеки ден, дори и по време на пандемия!

Варна

Председателят на БЧК-Варна Илия Раев и д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология, връчиха грамоти на безвъзмездни дарители на кръв и реконвалесцентна плазма в знак на благодарност за благородния им жест.

Благодарност получиха: Тома Костов – най-активен кръводарител, Елена Харизанова – най-млад кръводарител, Даниел Стоянов и Нина Колева – най-много кръводарявания, Таня Димова и Стоян Попов – дарители на реконвалесцентна плазма, „Алкомед“, Шумен – най-много дарители на реконвалесцентна плазма, „Юнимастърс“, Варна – най-много кръводарители от изнесени екипи,

Професионална техническа гимназия, Варна – най-успешни кампании сред учениците, Медицински университет, Варна – най-успешно участие в национални кампании.

Домакин на събитието бе Музеят по история на медицината към МУ-Варна.

Tags: , , , ,

Comments are closed.