Съветът на консулите в Пловдив обеща съдействие за ремонт на детското отделение в УМБАЛ „Свети Георги”

Съдействие за основен ремонт на Отделението по детска анестезиология, реанимация и интензивно лечение към Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги” обеща от името на Съвета на консулите генералният консул на Гърция в Пловдив г-н Никос Пиперигос. Това съобщи  изпълнителният директор на болницата доц. д-р Божидар Хаджиев, който се срещна с дипломата.

Г-н Пиперигос посети детското отделение, за да се запознае с дейността на лечебното звено. Изключително сме благодарни на Съвета на консулите в Пловдив, които продължават да ни помагат с различни благотоворителни инициативи, подчерта доц. Хаджиев и доц. Пенка Стефанова, ръководител на Детска хирургия.

Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги” е първото в България специализирано детско хирургично звено, създадено още през 1952 г. В момента разполага с 30 легла, като в последните 7 години в нея са оперирани 11 300 деца. 701 от тях са били под 1 месец, на възраст до една година – 2117, а под три години – 2610, обясни доц. Стефанова.

Клиниката е единственият център в България, където се извършва хирургия на новороденото. Оперират се вродени и съдови аномалии, всички форми на хипоспадиа и аписпадиа, на предната коремна стена и коремни органи, ехинококоза във всичките й форми, гръдна хирургия. Звеното работи и като спешна детска хирургия и травматология. Освен внедрените нови технологии от Европа и САЩ, клиника е разработила и собствени оригинални методи на лечение, подчерта доц. Стефанова.

Tags: , , ,

Comments are closed.