Фелдшерите – със статут на лекарски асистенти?

Неведнъж сме писали по въпроса за недопустимото и глупаво пълно изключване от здравната система на близо 7000 готови ценни кадри – фелдшерите, които спокойно биха запушили пробойните в периферната (особено – селската). Никой не ни чуваше цели 10 години (ако изключим надменното пренебрежение към тези трудолюбиви хора).

Нещо повече, на лекарски места в ЦСМ все по-масово се назначават фелдшери, въпреки неясния им професионален статут. Те са и алтернатива в училищното и ведомствено здравеопазване, минно-спасителната дейност, епидемиологичните отдели на РИОКОЗ, затворите. На други места биват назначавани като медицински сестри. Тези хора обаче категорично не желаят да членуват в БАПЗГ, която не припознават като своя организация, защото тя не само няма визия за развитието и квалификацията, но и размива компетенциите им – фелдшерите наистина не са специалисти по здравни грижи с неясно предназначение; те могат при определени условия и да диагностицират и лекуват. В същото време те не могат да легитимират отговорностите си, защото не съществува актуална нормативна уредба, уреждаща квалификацията, длъжностната характеристика и отговорностите им. Така фелдшерите са поставени в незаслужен тежък законодателен и нормативен вакуум. Нещо повече – държавата сама отсъжда отмираща функция на тази професия, вместо да я използва рационално.

Най-после, и на тяхната улица ще изгрее слънце – става въпрос не само за признаване на тяхна самостоятелна организация, а и за възможността те да сключват договори с НЗОК.

Вестник “Български лекар” още със започването на т. нар. “здравна реформа” пледираше за запазване мястото на фелдшерите (вече ще ги наричаме лекарски асистенти!)

Напълно подддържаме становището на председателя на тяхното национално сдружение Ал. Александров, което скоро ще намери своето законово решение, тъй като е подкрепено от председателя на Комисията по здравеопазване в НС и здравния министър.   

Координатите на фелдшер Ал. Александров са: smfbmb@abv.bg, а на неговия зам.-председател Хасан Халил – 03711-252, с. Стамболово, Хасковско.

Tags: ,

Comments are closed.