Заслужили наши колеги получиха Почетния знак на Президента

По случай Деня на българския лекар, държавният глава Румен Радев награди медици от сферата на педиатрията и неонатологията с Почетния знак на президента. Сред отличените са три изявени имена, свързани с МУ-София: проф. д-р Боряна Слънчева, проф. д-р Добрин Константинов и проф. д-р Пенка Переновска.

Проф. д-р Боряна Слънчева е специалист по педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт. Професор е по неонатология към Катедра по акушерство и гинекология към Медицински факултет на МУ-София. Ръководи Неонатологичната клиника към Университетска болница „Майчин дом“ – София. Автор е на над 85 научни труда в специализирани медицински научни издания. Два пъти е носител на почетната диплома „Лекар, на когото българите вярват”, съответно за 2012 г. и 2015 г.

Проф. д-р Добрин Константинов има специалности по детски болести, клинична хематология и детска клинична хематология и онкология. Специализирал е в Австрия, САЩ и Великобритания. Проф. Константинов е началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Председател е на Българско научно дружество по детска хематология и онкология, член е на УС на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, член е и на редица международни медицински организации. От 2017 година е професор към Катедрата по педиатрия на Медицински факултет на МУ-София.

Проф. д-р Пенка Переновска, педиатър-пулмолог, е дългогодишен и уважаван преподавател в МУ-София, но престава да преподава преди няколко години. В момента е началник на Клиника по педиатрия в УМБАЛ “Александровска”. Съосновател и ръководителите на Българското дружество по ваксинопрофилактика, Българското дружество по алерголгия и Българските асоциации по педиатрия и детска пневмология. Носител е на редица отличия и награди в сферата на медицината у нас и в чужбина.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.