Честит Ден на българския лекар!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На 19 октомври за 27-ми пореден път ще честваме своя оригинален професионално-съсловен празник – Деня на българския лекар. Отбелязваме го на датата, когато, през 989 г., мощите на св. Иван Рилски Чудотворец (роден ок. 876 в с. Скрино, починал на 18 август 946) са пренесени от цар Самуил от Рилския манастир в Средец.

Св. Иван Рилски Чудотворец е най-великият български светец и небесен покровител на народа. Идеята на д-р Тотко Найденов, който през 1994 г. предлага на УС на БЛС да обяви 19 октомври за отделен наш празник е, че добрият лекар по сходство е най-стойностният член на обществото и земен покровител на своя народ.

Доказателство за това през десетилетията са неизброимите случаи на себераздаване, жертвоготовност и всеотдайност от страна на колегите ни, както и на тежко протичащи и нерядко – фатално завършващи техни заразявания от пациенти. За съжаление, обществото, държавата и медиите продължават да бъдат в дълг към съсловието. На преднамерен показ излизат и биват широко обсъждани не благородните дела и гибелта на непрежалими лекари, а недоказани грешни постъпки. Това подкопава доверието в диагностично-лечебния процес и затруднява успешното му протичане. А без вяра то е трудно постижимо.

Пренапрежението и отговорността ни са големи, загубите – невъзвратими. Ние сме като войници на фронта за спасяване на Отечеството, важна част от националната сигурност. Затова настояваме да получим полагащото ни се уважение и внимание от страна на сънародниците си, за които се борим с риск за собственото си здраве и живот. И настояваме на сираците на загиналите лекари да бъдат отпуснати от държавата стипендии до навършване на 18-годишната им възраст.

Свеждаме глави пред паметта и делото на св. Иван Рилски Чудотворец и на самоотвержените ни колеги, починали от преумора или след заразяване от пациентите си.

Въпреки пренапрежението, нека вечерта на 19 октомври да се поспрем за няколко минути отдих и подобаващо да отбележим своя празник. Ние го заслужаваме!

За много години, скъпи колеги!

 

Проф. Мая Аргирова, председател на Централната Комисия по професионална етика при БЛС

Tags: , ,

Comments are closed.