Реакция на МУ-София по повод изказване на д-р Таня Андреева

Реакция на ръководството на МУ-София по повод публично изказване на д-р Таня Андреева, засягащо реномето на университетските болници УМБАЛ „Александровска“ и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: 

На 22.03.2022 г. бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева бе цитирана със следното изявление: „Ако ИСУЛ и Александровска“ бъдат закрити, никой няма да разбере, че ги няма“.  Изказването е направено публично, във връзка с темата за необходимостта от евентуално затваряне на лечебни заведения и за недостига на персонал в болниците у нас.

Категорично заявяваме, че изказването на д-р Андреева е невярно, неприемливо и тенденциозно. Тя е публична фигура и работи твърде дълги години в сектора, за да си позволява такова отношение към общественото здраве.

Заявяваме ясно, че това не са болници „на командно дишане“, както ги определя д-р Андреева, а са значими болнични, консултативни, научни и образователни центрове.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и УМБАЛ „Александровска“ са университетски клинични бази от огромно значение за националната здравна система. А общественото здраве трябва  да е основен приоритет на всяко медицинско лице, каквото е и д-р Андреева. И това е неотменна част от ценностите, които ние в Медицински университет-София поддържаме и на които учим нашите студенти.

Акад.Л. Трайков, дмн, Ректор на Медицински университет-София

/със съкращения/

Tags: , , ,

Comments are closed.