За първи път в България магистърска програма „Медицинска речева и езикова патология“

Медицински университет – Пловдив разкрива първата в България и Източна Европа магистърска програма „Медицинска речева и езикова патология“. Тя ще стартира през септември 2022 г. и ще се администрира от Медицинския факултет на висшето училище.

Профилът на специалистите, които ще се обучават в магистърската програма, отговаря на търсенето на пазара на труда в здравната сфера, тъй като тежката речева и езикова патология се среща основно при лица с различни заболявания. Програмата ще подготвя висококвалифицирани медицински речеви и езикови патолози за доболничната, болничната и извънболничната система в държавния и в частния сектор. Медицинските речеви и езикови патолози ще работят с пациенти с различни комуникативни нарушения – нарушения в гълтането, нарушена вокализация и гласова патология, езикови и речеви нарушения при болни пациенти от инсулт, мозъчни травми, деца с цепки на лицево-челюстния апарат, нарушения на плавността на речта и др.

България е на първо място по брой инсулти в света, които за съжаление засягат все по-млади пациенти. Българските невролози докладват официално, че мозъчносъдовите заболявания (МСЗ) заемат основно място сред социално значимите болести поради високата заболеваемост, смъртност, бавното и трудно възстановяване на преживелите мозъчен инсулт. Страната ни е и на едно от челните места по заболявания и смъртност от МСЗ: 270.2 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. У нас се регистрират годишно около 40 000 случая с мозъчен инсулт, от които около 25-50% са с афазия и/или други речеви и езикови нарушения и още около 50% са с когнитивни нарушения, водещи до деменция. Описаната речева и езикова патология влиза в обхвата на специалност „Медицинска речева и езикова патология“. За съжаление, в болничните заведения у нас все още няма работещи медицински речеви и езикови патолози, а тази незаета сфера предоставя възможности за реализация.

Специалността е определяна като една от седемте „златни“ професии в развитите държави. По данни на бюрата по труда в САЩ, търсенето на тази специалност е нараснало с 25% през последните 10 години, като тенденцията се запазва трайно.

Програмата включва партньорство с три американски университета: Michigan State University, East Carolina University и Southern University of California – Los Angelis, които ще осигурят чуждестранни гост-преподаватели по медицинска речева и езикова патология в рамките на международни програми като Фулбрайт и Еразъм+. Допълнително студентите-магистри ще имат възможност да специализират 1 семестър в тези университети, както и в европейски университети като Gent University, Белгия; La Sapienza в Рим, Италия; Melipol University, Истанбул, Турция; Университет Катовице, Полша и др.

Tags: 

Comments are closed.