На вниманието на министър Сербезова: Защо у нас не може?

Уважаема госпожо Министър,

 

От над 25 години предлагам на съответните здравни министри /Вие сте, както съм Ви казвал, 33-тият поред, а на мен сте ми 29-тият, с когото работя или общувам/: да въведе задължително обучение по здравна култура /просвета/ и здравословни навици, в т. ч. физзарядка преди започване на учебните занятия /така, както правехме навремето ние преди 60-65 години; тогава Вие изобщо не сте била родена /. Мотивът ми беше обездвижването и на децата ни и ширещото се сред тях затлъстяване – все вредни фактори. Както обикновено, документът бе публикуван в моя в. “Български лекар”.

Отговори ми един-единствен от чиновниците в МЗ: тогавашният главен санитарен инспектор д-р Тенчо Тенев, вирусолог /предшественик на Ангел Кунчев; после той отиде да работи в БАБХ, стигна и до зам.-директор, но го уволниха/. Разбира се, какво друго може да се очаква от чиновници, освен отказ? Защо ли? Обяснението му бе направо убийствено: това не можело да бъде въведено, защото щяло да се вдига прах, пък той бил вреден за белите дробове. Сякаш обездвижването и затлъстяването са полезни.

Днес с потрес научих, че във Франция въвеждат именно моето прастаро предложение – 30-минутна задължителна физзарядка /може би там четат в. “Български лекар” в оригинал?/.

Не вярвам да се вслушате в моите разсъждения, освен като забавно четиво /Вие сте весел човек и обичате смеха, каккто и аз/; просто реших нещо да споделя с Вас, като отколешна приятелка.

Tags: , , , ,

Comments are closed.