Репродуктивното здраве

XI Национален конгрес по стерилитет, контрацепция и хормонално-заместителна терапия се проведе в Пловдив.
В резюме ще представим проблемите, които този форум разгледа.

Съществуват много причини за се приеме, че сега стерилитетът зачестява. Причините включват отлагане във времето на забременяването и раждането на дете, инфекции с хламидии, по-нисък брой на сперматозоиди, токсини от околната среда, начинът на живот и – особено! – тютюнопушенето и затлъстяването.

Генетичната променливост и епигенетичните фактори повлияват върху репродукцията и фертилитета от гаматогенезата до раждането. Приблизително 20% от случаите със стерилитет се дължат на генетични фактори. 4-те механизма за унаследяване на стерилитет-предизвикващите заболявания са: хромозомни, Менделево унаследяване, митохондриални и комплексни.

Синдромът на поликистозен яйчник е най-честата ендокринопатия при жените, като засяга 5-10% от женската популация и включва свръхпродукция на овариални андрогени, водещи до хетерогенен набор от симптоми, включващи хирзутизъм, акне, ановулация и стерилитет.

Затлъстяването е друг увеличаващ се широко разпространен здравен проблем. То увеличава рисковете, свързани с бременността и може да понижи фертилитета.

Тук си позволяваме да добавим информацията на д-р Николай Лялев, директор на Фонд “Репродуктивно здраве” (подкрепата му търсят по 300-400 жени месечно!), че цели 26% от над 6000-те жени, използвали държавните 5000 лв за процедура, са забременели.

Намираме, че възрастовата граница 43 години не е дискриминация, защото никому не е тайна, че репродуктивните възможности на жените след 35-годишна възраст силно намаляват, а се увеличава и рискът от уродства и малформации на фетусите.

Tags: 

Comments are closed.