Хелоуин или народни будители?

Над 50 загинали (стъпкани и задушени, но и от инфаркт и ритъмна смърт, наричана още сърдечен арест) и 150 ранени на шествие по повод Хелуин в Сеул. (Сигурно броят на мъртвите ще се увеличи…)

Какво да се обсъжда тук? Жалко за невинните жертви, излезли да се забавляват. Жалко, също, и за безрезервното възприемане на чужди тържества. Не им знам на южнокорейците националните празници (за севернокорейците е ясно – рождените дни на скъпите вождове от обожественото семейство), но защо им е трябвало да се правят на каубои? Или, по-скоро – на тикви?

Тук си спомняме и за стълпотворението при поклонението пред ковчега на Сталин, изложен в Дома на профсъюзите в Москва: тогава десетки руснаци загиват, смазани в люшкащата се тълпа. Ами подобните трагедии по стадиони поради същата причина – липса на управление при стълпотворения? Те трябва да се предвиждат и ограничават овреме, но кой да мисли?

Между другото, в Америка Хелуин се отбелязва по много (да ме прощават) тъп начин: децата им обикалят де що видят комшия, за да го плашат със странни маски и облекла, в замяна на което получават шепи бонбони. Толкова много, че ги носят в кофи. За какво им са? После се чудят защо са толкова дебели…

И у нас (а ние мрем за чуждо – било събитие, било политик или булка) този парад на вещици и черепи е на път да стане масов. Дали така почитаме 1 ноември, Деня наь народните будители? Навремето го възстанови д-р Петър Константинов, писателят-общественик, който създаде първото Общонародно движение “Мати Болгария” – и организираше шествия на ученици с духова музика. Как успяваше да увлече половин София, само той си знаеше. Човекът си отиде – и днес никой не пое апостолското му дело. За сметка на това избуя Хелоуин. Причината е ясна: купуват се бонбони и маскарадни костюми. Върти се търговия. А от родолюбиви прояви пара не се прави.

Разбрахте ли сега причината? Кое днес има по-голяма стойност – Хелоуин или някакви си народни будители? Бизнес, майна…

А това е основната евроатлантическа ценност.

Comments are closed.