На вниманието на СЕМ: Квантова медицина? Има ли такова животно?

Какви ли не прийоми пробват и ползват родните остапбендеровци, за да си напълнят гушката за сметка на наивниците? Сега измислиха понятието “квантова медицина”; звучи нянак много научно и авторитетно… Разбира се, употребяват го немедици, целящи по този начин да си придадат важност и да спечелят доверието на наивниците, за за де облагодетелстват. Хора, изникнали буквално от нищото, но гръмко представящи се за вездесъщи ясновидци и психотерапевти, “получили” образование в ефимерни “институти за оказване влияние на здравето по света” и какви ли не други псевдоназвания, пускат в ход натруфени термини, от които си нямат понятие, но ги повтарят до безкрай: “чакра”, “пререформиране на ДНК (?!?), “позитивна енергия на… клетките (?!?) и пр. Тюрлю гювечи, белким някой се закачи за въдичките им. Предварително се презастраховат, че може и да не помогнат, ако върху “пациента” им е изсипано… проклятие; тогава били безсилни… В кой век живеем, дами и господа, та още вярвате на гадатели и алхимици?! .

Лековерието не идва току-така, от нищото. Човек трябва да е много отчаян, за да прибегне до съмнителните услуги на самозвани билколечители, психолози, баячки и гадателки. Навремето, когато бях селски лекар на казанлъшкото с. Ръжена, имахме една бабичка, която доста умело ми измъкваше пациенти чрез… леене на куршум…

Разтапяше олово в тиганче за мекици и го изсипваше във вода; оформяше се някаква отливка, наподобяваща конче или друго домашно животинче. По неговите извивки женицата обясняваше болестта и препоръчваше начините за излекуването ѝ; а те бяха простички: непрестанно да бърбориш на “пациента”, гледайки го право в очите – така, безспорно, се засилва сугестията (внушението). Това много от нашите лекари не го правят, най-вече – поради липса на време (отвън пред кабинета ги чака навалица), но и от нежелание да общуват. А какво иска пациентът от тях?

Именно Общуване: чрез внимание, уважение, разбиране, убедително разговаряне, изразяване на съчувствие.

Така тази задължителна част от холистичната (цялостната) медицина се заема от ловките и хитри шарлатани-печалбари. Не “квантова”, а и “ядрена”, и “неутронна”, и “водородна” медицина ще измислят, само и само да напълнят гушката.

Сега, когато съсловието застарява (над 60% от лекарите са над 60-годишни), нишата бързо се запълва от тях. Навремето в Закона за народното здраве имаше чл. 78, който недвусмислено и категорично гласеше, че медицинска дейност не може да бъде извършвана от хора без медицинско образование. В Закона за здравето нещата се “демократизираха” – могат, ако имат средно образование и са завършили 2-годишни курсове по анатомия и физиология към Медицинските Университети (нито един у нас не провежда подобно обучение). После стана още по-лесно: ако преглеждат и лекуват (?!?) под лекарски надзор – що за унижение на най-великата професия?!) Проверките щяха да бъдат извършвани от съответните РЗИ. Измамниците обаче му намериха цаката: плащаха на лекари, за да им предоставят ксерокопие от дипломите си и ги окачваха на рамка в своите кабинети. Вопиющо лицемерие в шопския стил “мижи да те лажем”. Отдавна вече тази недомаслена наредба е забравена и нито РЗИ извършват проверки, нито пък темата е интересна за знахарите.

Крайно време е БЛС и МЗ да им дадат решителен отпор чрез съответните проверки и санкции. Глава VII от Закона за здравето – “Алтернативни методи на благоприятно въздействие върху здравето” да бъде съответно коригирана.

Само че бъдещото Народно събрание ще бъде конструирано през април и докато започне работа ще мине още време – златно за спекула в медицината. Накрая да погледнем в Библията: “Не слушайте вашите пророци и гадатели, вашите съновидци, вашите магьосници и вашите звездобройци, защото те всички пророкуват лъжи.”

(Йеремия, 27: 9).

Tags: , ,

Comments are closed.