Проф. д-р Хамба Лама Нацагдорж с лекция

Един от най-почитаните духовни водачи на Монголия и ректор на университета „Otoch Мanranba“ изнесе лекция на тема „Традиционни методи в монголската медицина“ в първа аудитория на Фармацевтичен факултет.

Проф. Нацагдорж, който е в България по покана на посолството на Монголия, запозна присъстващите с особеностите в системата на здравеопазването в азиатската страна, сподели опит и резултати при лечение на COVID-19 и обясни пред студенти и преподаватели какви са тенденциите при обучението на лекари в монголските медицински университети.

На събитието присъстваха посланика на Монголия Нейно Превъзходителство г-жа Саянаа и почетният консул на страната д-р Камен Милков, ръководството на МУ – София, деканът и зам.-деканите на Фармацевтичен факултет, преподаватели и студенти. „Гостуването на проф. Хамба Лама Нацагдорж е голяма чест за нашата академична общност. Днешната среща е заявка за бъдещо съвместно сътрудничество с университетите в Монголия“, спорели ректорът на университета акад. Лъчезар Трайков. В приветствието си към гостите г-жа Саянаа подчерта значимостта на тази първа крачка към съвместно сътрудничество и изказа надеждата си съвсем скоро да бъде подписан меморандум за разбирателство между Медицински университет – София и Монголския национален университет по медицински науки.

В лекцията си пред гостите Хамба Лама Нацагдорж разказа историята на медицинското обучение в Монголия, обясни за различния тип здравни заведения в страната и методите, по които се лекуват пациентите. Той сподели желанието си съвсем скоро да има обмен между преподаватели и студенти между двете страни, за да могат повече хора по света да разберат за различни подход на лечение, който се прилага в Монголия по отношение на всички видове заболявания.

Tags: ,

Comments are closed.