180 години от рождението на Йорданка Филаретова

Една забележителна българка, посветила живота си в името на милосърдието, хуманизма и помощта към ближния. На 20 март на нейния паметник в двора на колежа бяха поднесени венци от ръководството на университета, а за да почетат паметта ѝ, освен студенти, преподаватели и служители присъстваха и ученици от Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ в гр.Велинград, с която колежът има дългогодишно сътрудничество.

Йорданка Филаретова е родена е на 19 март 1843 г. в София, съпруга на изтъкнатия български просветен деец и общественик от Възраждането Сава Филаретов. Преди Освобождението тя отговаря за архива на Софийския революционен комитет, основан от Васил Левски. Участва в Сръбско-българската война като милосърдна сестра и е първата българска жена, наградена с почетния знак на Българския червен кръст – „Голям червен кръст“. През 1869 г. основава женско дружество „Майка” и женска гимназия. След Освобождението основава благотворителното дружество „Всех скорбящих радость“ (1909) и приют за възрастни хора (1911). Сградата, в която се помещава Медицински колеж днес, е построена от Филаретова, първоначално като приют, а в началото на ХХ век става училище за подготовка на медицински специалисти.

От 2000 г. Медицинският колеж носи името на Йорданка Филаретова. Патронен празник на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ Ръководството на Медицински университет – София поднася своите най-искрени поздравления на всички преподаватели и студенти по случай патронния празник на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“! Всяка година на този ден почитаме паметта на една забележителна жена.

Ден на внимание, уважение и вдъхновение от дейността на великата благодетелка Йорданка Филаретова, посветила живота си в името на милосърдието, хуманизма и помощта към ближния. Повод да изразим своята признателност за огромния принос на „Госпожата“, както всички са я наричали почтително, за благото на цялото ни общество. Нека нейният пример да продължава да бъде пътеводна светлина за всички, посветили професионалния си път на здравните грижи – пример за силата на човечността и вярата в доброто.

Поздравяваме всички студенти и преподаватели, които се включват в разнообразните доброволчески инициативи на колежа, както и ръководството, което създава тази чудесна среда на единност и хуманност, в която се обучават и възпитават нашите студенти.

Бъдете здрави, удовлетворени и упорито следвайте своите етични принципи и висок морал!

Честит празник!

Comments are closed.