Отворено протестно писмо

Ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи е изпратило протестно писмо до социалния министър Тотю Младенов (подписано от председателя проф. Станка Маркова), в което четем:

“Изказваме Ви гореща благодарност, че точно изразихте отношението си към българските медицински сестри, като им препоръчахте да се преквалифицират в телячки, масажистки и какво ли не още по СПА-центровете.

Точно това отношение към тях – като към слугите – доведе до положението в България да няма достатъчно медицински сестри. За Ваше сведение, те учат 4 години бакалавърска образователна степен (подобно дълго обучение има само в 3 страни на ЕС) и несъмнено са едни от най-квалифицираните в Европа, затова нямат проблем да работят в която и да е страна в света – но като медицински сестри, а не масажистки!

И те наистина заминават в чужбина – по 1800 годишно… В същото време минимумът медицински сестри у нас трябва да бъде 65-70 хиляди, а те са само 29 хиляди. На 100 000 от населението ни има 425 сестри (при 745 в ЕС); средната им възраст е 47-48 години, като 10% от тях са над 60-годишни работещи пенсионерки.
В най-скоро време ще започнат да затварят врати не само малки болници, но и водещи клиники, защото няма да има кой да асистира на хирурга при операция и да се грижи за болния след нея.”

Tags: , ,

Comments are closed.