История – предателство

Навремето Хитлер е възхваляван от авторитарните медии като най-великия пълководец за всички времена; особено – заради блицкрига във Франция. Това съвсем не е така.

Като главнокомандващ ефрейторът е пълна скръб; той едва ли разбира от военни карти, които – видно от документалните кадри от щаба му, внимателно разглежда с генералите си. Именно те дават успешните тактически предложения, а всички глупави и фатални решения на бойното поле са взети и налагани от него, въпреки изказваните съмнения и несъгласия от висшите офицери. Обаче не могат да се отрекат уменията на Фюрера да блъфира и да мами доверилите му се държавници, поставяйки ги в унизителни положения.

На първо място сред тези наивници безспорно е английският премиер Чембърлейн, който, заедно с френския си колега Дладие, му подарява Судетите срещу лист подписана хартия, че това му е напълно достатъчно. “Тази сутрин се срещнах с хер Хитлер. Осигурих мира на нашето време!”, размахва той съглашението-блъф, щастливо ухилен, веднага след слизането си от самолета на връщане от позорното за Великобритания Мюнхенско споразумение с нацистките бандити.

Фюрера вече нямало да иска ама нищо повече… Ха-ха. Само след половин година алчно налапва остатъка от Чехословакия. Впрочем, точно това е фамилията на президента ѝ, който предварително подписва нейната капитулация. Това става по изумително ловък начин, присъщ на изпечените мафиоти. Подразбрал за намерението на Хитлер да окупира страната му, вечерта на 14 март 1938 г. д-р Емил ХАХА (1872 – 1945) пристига по спешност в Берлин за трескаво помолена среща с най-силния и ужасен човек на Европа. Посрещат го второкласни чиновници.

През това време Фюрера гледа комедиен филм със съратниците си и чехът, който по начало е болнав, се измъчва в очакване. Успешната тактика да го омаломощят психически продължава. Приемат вече изморения държавник в зала със зеленикав тайнствен полуздрач, като за сборище на призраци. Сумрачното осветление навява тревожност и несигурност. Хаха започва с хвалебствена тирада: щастлив е да види човека, направил Германия велика.

Хитлер го изслушва с ледено равнодушие и веднага му се нахвърля с обвинения: “Вие ме разочаровахте. Чехословакия ме разочарова. Утре влизам с армията си.” Веднага думата взема Гьоринг, подава му лист хартия, облещил очи: “Подпишете капитулацията, иначе утре ще бомбардираме Прага!” На Хаха това му идва в повече, колабира, свлича се на пода. Фелдмаршалът уплашено изтичва в коридора да призовава д-р Морел да освестява припаодналия им гост с неизбежната му стимулираща инжекция амфетамин. Едва посъвзел се, Хаха покорно поставя парафа… “Аз съм най-великият немец!”, гръмко се самопровъзгласява Фюрера и нарежда на секретарките си да разцелуват продажника по бузите. Това е хонорарът за малодушния предател. Брилянтно изигран водевил от двамата мегабандити.

На сутринта на 15 март 1938 г. Вермахтът нахлува в остатъка от Чехословакия и го обявява за германски Протекторат на Бохемия и Моравия; за негов президент оставят безличния си послушник. След поражението на Райха победителите го тикват в затвора, където почива само след месец.

Comments are closed.