Шведски учени създадоха „умна” ръка

ЕС инвестира 4,1 млрд. евро за иновационни проекти в здравеопазването до 2013 г.

Изкуствена ръка, която може всичко като истинската, бе разработена от Университета Лунд в Швеция с партньори от Дания, Ирландия, Италия, Исландия и Израел. Новаторският проект, в който са използвани най-съвременните резултати от различни области на човешкото знание, ще улесни живота на хората с недъзи, като подобри мобилността им и намали болките, свързани с ампутацията. Изкуствената ръка наподобява тази на робот, тя ще бъде биологично съвместима с тялото и ще има двигателната способност и чувствителността на човешката ръка. Вече е минала изпитания. 

Роботизираната ръка е един от стотиците проекти, получили финансиране по Шеста и Седма рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации. По време на конференцията „Иновации в здравеопазването” (20 -21 май), организирана от Европейската комисия в Брюксел, учени от страните-членки представиха проекти, осъществявани с подкрепата на европейските фондове и бизнеса.

В рамките на форума бяха представени пионерски открития в сферата на здравеопазването, осъществени с финансовата помощ на Шеста и Седма рамкова програма. От 2007 г. ЕС е инвестирал близо 2 млрд. евро в иновативни проекти с цел подобряването на здравеопазването на хората и модернизирането на медицинската и фармацевтичната индустрия, а до 2013 г. са предвидени още 4,1 млрд. евро. До момента са одобрени 534 научноизследователски проекти в областта на здравеопазването.

Сред успешните примери за иновации в здравеопазването, осъществени с европейско финансиране и помощта на индустрията, е и проектът „Лайф Валв” за създаването на „жива” сърдечна клапа, която може да се имплантира у деца без операция.

Приносът на ЕС за новата технология е 10 млн. евро. Изкуственото сърце ще расте заедно с децата и по този начин се намалява нуждата от бъдеща хирургична интервенция. В областта на лечението на рака бе представен проектът на малката изследователска фармацевтична компания „БиоИнвент” (Швеция). Тя разработва иновативна форма на лечение, която спира растежа на раковите тумори чрез антиогенеза, физиологичен процес, в който се създават нови кръвоносни съдове от вече съществуващите в тялото. Проектът стартира през 2006 г.с 2 млн евро от ЕС, след което малката компания си осигурява допълнително финансиране от 50 млн. евро от „Роше”. Друг представен по време на конференцията проект „Лупа” стъпва на генетичните изследвания на кучета, за да разгадае причините за болестите у човека.

През 2008 г. европейски консорциум, в който участват 20 ветеринарни университета от 12 страни в ЕС, започват да събират 10 000 образци от ДНК на чистокръвни породи здрави или болни кучета, за да анализират причините за генетичния произход на болести като рака, епилепсията, сърдечносъдовите заболявания и диабета. Белгийското малко и средно предприятие TiGenix, мозъчен тръст на Университета в Льовен, е производител на ChondroCelect,  клетъчен продукт за възстановяване на дефекти в хрущяла на коляното.

В момента компанията си сътрудничи с 10 обществени и частни организации в Европа, специализирани в областта на артрозите в рамките на проекта TreatOA – интердисциплинарен проект с цел по-добро лечение и диагностика на артрози, най-честата причина за инвалидност в Европа. Според координаторите на проекта от Кингс колидж – Лондон, много важно е да се изследват генетичните фактори, които допринасят съществено за риска от артрозите.

Напредъкът в областта на молекулярните генетични технологии дава възможност за изследователите да идентифицират и характеризират функцията на специфичните гени, участващи в болестта и развитието й. Проектът е финансиран с 12 млн. евро по Седма рамкова програма. 

Целта на конференцията в Брюксел бе да покаже, че индустрията може да бъде в помощ на медицината и фармацевтиката. Европейската комисия вече обедини усилията си и с Европейската биофармацевтична група на предприемачите, за да търси начини за приобщаването на малките и средни предприятия във фармацевтиката и производството на медицинско оборудване, а в момента се акцентира и върху необходимостта от приобщаването на фондовете за рисков капитал в проекти с висок риск.

Освен чрез стартиралите вече европейски програми, в България скоро също ще може да се гарантира развитието на подобни иновационни проекти на малки и средни предприятия и фондове чрез инструмента „Джеръми”, през който ще минават парите от Европейския инвестиционен фонд.

Tags: ,

Comments are closed.