„Лекар на годината“ с 20-годишен юбилей

По повод юбилея ще Ви припомним в поредица от материали кои са носителите на най престижното звание „Лекар на годината“. През октомври 2023 година се навършват 20 години от основаването на престижното отличие „Лекар на годината“.

Оттогава на 19 октомври – Деня на българския лекар БЛС връчва награди за принос в медицината. Идеята за това е на проф. Андрей Кехайов и две десетилетия на своя празник гилдията награждава най-заслужилите свои членове. В навечерието на „Лекар на годината 2023“ и гласуването на 20-тия носител на престижното отличие ще ви припомним кои заслужили медици са печелили титлата от нейното основаване до днес. През годините отличията са претърпели малки промени, имало е години, в които „Лекар на годината“ са били няколко медици, но във времето традиционните категории за „Лекар на годината“ са следните:

  1. “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“;
  2. “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“;
  3. “Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България;
  4. “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“;
  5. “Лекар на годината.”

В навечерието на „Лекар на годината 2023“ ще Ви припомним кои са медиците печелили титлата от нейното основаване до днес.

„Лекар на годината 2003г.“ Акад. д-р Петя Василева

Акад. д-р Петя Иванова Василева е българска лекарка, офталмолог, академик на БАН. Тя е родена през 1940 година в София. Завършва Висшия медицински институт в София. От 1995 година е член кореспондент, а през 2003 година е избрана за академик и става първият носител на най-високия почетен знак “Лекар на годината“. Автор е на 12 учебника, над 500 статии, членува в ръководството на 12 международни организации, съпредседател за Европа е на Международната агенция за предпазване от слепота. Има магистърска степен от Университета “Джон Хопкинс” в САЩ, два мандата е в Световния съвет по офталмология и е сред петдесетте членове на елитната Световна академия по офталмология. Дългогодишен председател на Съюза на очните лекари.

Приноси в областта на очната хирургия, възпали- телните процеси, трансплантацията на роговица и епидемиологията на очните заболявания. Акад. д-р Петя Василева е от онази благословена категория лекари, които имат мисията, знанията и таланта да връщат светлината на хора, живели години в мрак. “Страхот- но e, когато човек прогледне пред очите ти”, казва не без вълнение ръководителката на Специализирана очна болница “Акад. Пашев” – база за обучение на МУ-София.

Tags: , , ,

Comments are closed.