На вниманието на УС на БЛС: Защо парите, събрани за здраве не се харчат за него?!

От отчета на НЗОК стана ясно, че парите от здравните вноски се събират добре. Подчертаваме – парите са предназначени за здраве. Здравето на народа – което би трябвало да е приоритет на всяко едно правителство! Защото с болен народ не може да се направи нищо: нито икономиката да се развива, нито отбраната да укрепва, нито данъците да се събират.

В същото време Касата-монополист не само забавя изплащането на честно положения труд на лекарите и сестрите с по 2-3 месеца (разбира се, без да си начислява лихви!), но и самоволно го намалява с 20%; все едно – ги глобява. (За добросъвестно изпълнена работа!! България членка на ЕС ли е или на Бермудския триъгълник?!). Без значение е, че в НРД няма подобна клауза, т. е. едната от договарящите се страни откровено и без никакви санкции не изпълнява своите задължения. Не ви ли е обидно, че НЗОК не зачита БЛС като равноправен партньор?

Морално ли е парите, събирани за здраве, да не се изразходват за здраве, а дявол знае за какво?

Повечето от вас са практикуващи лекари. Вие също сте лично потърпевши от това своеволие на некоректния разплащач.
Какво чакате още, та не реагирате подобаващо?!!

“Лекарите подкрепиха пациентите: Здравните вниски – за здраве!”;
“Здравеопазването се крепи на магия”;
“Съсловието се подготвя за протести”.

Цитираме заглавия от публикации във в. “Кво вадис”/30 юни т. г. Съдържанието им е повече от ясно. Ние също нееднократно сме писали по тези теми, и то вече над 3 десетилетия!
И какво от това?! Какъв е резултатът?
Лично за нас – гонения, уволнявания, безработица, финансови загуби.
А, което е по-важно – за съсловието? И, още по-важно – за пациентите, за народа (колкото и изтъркано да звучи тази свята дума)?
За вас, членове на УС на БЛС, специално ще цитирам един класик:  

“Ние наистина сме низки страхливци. Няма друг такъв кон, който така мирно и покорно да си носи букаите; няма такова добиче, което смирено да подлага гърба си под самара, да стои мирно под бесилото и топора, да целува краката на тия, които го бият. Ние много теглим, много влачим, ние сме по-търпеливи от кравите и магаретата!”
Любен Каравелов 
(Събрани съчинения, т. 1, стр. 460).
 
Пък вие сте умни хора, ще прецените какво ви казвам…

Tags: 

Comments are closed.