Да си припомним: Предстоящо 145 години от рождението на д-р Стамен Григоров (1878 – 1945)

На 27 ноември 1978 г. в трънското село Студен извор се ражда 9-тото дете в семейството на Гиго и Звезда Григорови. Досегашните 8 са починали още като бебета…

Стамен учи естествени науки в Монпелие, но после се прехвърля медицина в Женева, където се дипломира като лекар. Там още като студент работи в Катедрата по микробиология. През 1905 г. открива бацила, който подквасва българското кисело мляко и му дава името на Родината си: Lactobacillus bulgaricus – Grigoroff . Откритието му предизвиква фурор в научния свят; проф. Илья Мечников заявява, че този микроорганизъм е причината за дълголетието в България.

Предлагат на д-р Григоров да ръководи Институт “Пастьор” в Сао Пауло или в Женева, но той отказва, за да се завърне в България като… околийски лекар на Трън. Продължава заниманията си с микробиология и епидемиология. Като началник на Военна болница през Бълканската война лекува холерата на войниците с мухлясал хляб. Уви, при него почива брат му Христо от тежките си огнестрелни рани в боя при Калиманица.

Д-р Григоров е първият в света, който извлича от пеницилинови гъбички ваксина и лекарство на туберкулозата (БЦЖ е само за имунизация). Нека да си го припомним и по повод 145 години от рождението му да посетим родната му къща в с. Студен извор, а някоя от лабораториите в НЦЗПБ да приеме името му.

Tags: 

Comments are closed.