ХХХ Ден на българския лекар!

За 30-ти пореден българските лекари ще отбележат своя професионално-съсловен празник!

Аз съм лекарско дете. Още тогава ми беше хрумнала идеята да го създам, за да разбия неприятното за баща ми (а и – всички нас) социалистическо определение “здравни работници”. Ние трябваше да си имаме отделен, само наш, празник. Когато започнах да издавам в. “Български лекар” като орган на БЛС/1993 г., се спрях на св. Иван Рилски Чудотворец (ок. 876 – 946), канонизиран на 19 октомври (доколкото си спомням – през 964 г., без да съм напълно сигурен) от православната ни църква и обявен от нея за най- велик български светец и небесен покровител на българския народ. Та, по сходство с него, целта ми бе да втълпя на обществото, че добрият лекар е най-стойностният му член и земен покровител на народа си.

През м. септември 1994 г. накратко изложих инициативата си на заседание на УС на БЛС и тя бе моментално и с искрен възторг приета от председателя д-р Димитър Игнатов. Всички го подкрепиха, освен гл. секретар д-р Стоян Ботев, който каза, че по принцип е съгласен, но предложи датата 1 ноември (Свети Врач). Възпротивих се: това е празникът на братята-близнаци Дамян и Козма Безсребреници и ще бъде доста неудобно точно те да бъдат наш патрон: пак ли ще работим без възнаграждения, както при комунизма, та дори и ще го афишираме?… Освен това те са чужденци, сирийци, а аз предлагам българин, при това – Чудотворец. Отново съмнения от д-р Ботев: а той бил ли е лечител? Извадих му монографията на проф. Иван Дуйчев “Рилският светец” и изчетох пред всички абзаца, който утвърждаваше мотивите ми: че св. Иван действително е лекувал успешно с билки и молитви; оттам – и прозвището му. Тогава и главният секретар на БЛС даде съгласието си.

На 19 октомври с. г. в Киносалона на ВМА (отпуснат ми безплатно от началника ѝ полк. Милан Петров), пред 50-тина колеги-приятели отец Анатолий Балачев благослови новия ни празник. Така се започна!

Той се наложи много трудно, да не кажа – мъчително, след доста излишни и недостойни пречки и перипетии, дори и опити да бъде отхвърлен и заменен с 10 октомври (когато, през 1901 г., е създаден БЛС), само защото идеята не е на правилните хора…

Но съсловието вече го беше приело в душата си!

Предстои юбилейното му 30-то честване.

НА МНОГАЯ ЛЕТА, КОЛЕГИ!

И нека Бог и св. Иван Рилски Чудотворец да

пазят вас и семействата ви!

Tags: , , ,

Comments are closed.