До края на март догодина рецептите за антибиотици ще се изписват и на хартия и електронно

До края на месец март 2024 г. антибиотиците ще се изписват и на хартиени рецепти и електронно. Това беше договорено на среща при премиера Николай Денков. В нея участваха ръководството на Български лекарски съюз, представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на електронното управ-ление, на Изпълнителната агенция по лекарствата, на Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти, на „Информационно обслужване“ АД, на Българския фармацевтичен съюз и на Българския зъболекарски съюз.

В този гратисен период ще се усъвършенства софтуерът, така че да е удобен за лекарите, каза акад. Денков. Предстои предложението за нормативната промяна да бъде публикувано за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.
Договорено беше още да се въведе в определен брой практики в извънболнична, специализирана и болнична помощ, доброволен пилотен проект за изписването на е-рецепти за всички лекарства, за да се тества система за предписване преди тя да стане задължителна.

Д-р Иван Маджаров заяви, че в следващите три месеца, при преговорите с НЗОК, ще бъде предложено договаряне на стимули, така че тези, които решат да работят пилотно изцяло с е-рецепти, да дадат своя принос, за да може в края на периода да се оценят резултатите, а след това тези резултати да се използват за плавно преминаване към електронно предписване.

Лекарствата за диабет ще продължават да се изписват само с електронни рецепти.

Tags: , ,

Comments are closed.