Прочетено

“Частните ДКЦ и лаборатории трябва да напуснат държавните болници. Забрана да работят на техните територии е записана в проект за промени в ЗЗ. От МЗ обясняват, че са засечени случаи частни структури да използват почти без заплащане държавна апаратура и по този начин да източват лечебните заведения. Според Методи Маджаров, председател на СЛК, мярката е похвална.

“Трябва да се разграничи ясно държавната от частната практика, за да няма злоупотреби”, заяви той. Законопроектът предвижда още здравният министър да може да назначава по един зам.-директор във ведомствените болници (ВМА, на МВР, Правителствена и др.), за да има по-добър контрол над тях. Националната здравна карта ще е задължителна. това означава, че НЗОК ще сключва договор само с лечебните заведения, които влизат в картата.”

      в. “Дневник”/25 юни 2010 г.

Коментар: А дали няма да бъде забранена и частната практика, както стана през 1971 г., по ангелтодоровски? И дали частните ДКЦ ползват апаратурата на държавните болници – или често пъти е точно обратното? И кой ли от министрите (на отбраната, на вътрешните работи или на транспорта ще се съгласи колегата му от МЗ да назначава свои зам.-директори в тях? Що се отнася до задължителната Здравна карта, нея не посмяха да я наложат и комунистите от правителството на Станишев. Гледам, и не вярвам на ушите си…

###

“До края на 2010 г. ще приключи реформата в болниците, а догодина – и електронното здравеопазване.”

Министър проф. Борисова,
в. “Дневник”/25 юни 2010 г.

Коментар: Означава ли това, че всеки от нас ще си има лична електронна здравна карта? И какво става със стотиците хиляди здравни книжки на т. нар. хартиен носител, отпечатани по поръчка от тогавашния първи директор на НЗОК? И кой ще бъде отговорен за пропилените милиони наши левове тогава?!
###

И Брюксел поиска здравна реформа в България

Европейската комисия посъветва българските държавни власти да подобрят ефективността на публичните разходи чрез пълно изпълнение на планираните структурни реформи в публичната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионната система. Това е записано в препоръките за намаляване на бюджетния дефицит в България, които Еврокомисията отправи към страната ни с днешна дата, съобщава пресслужбата на ЕК. Липсата на реформи в сферата на здравеопазването е довела до акумулиране на нарастващи болнични дългове и последващо увеличаване на преразходите у нас, се казва в доклада.

ЕК препоръчва най-късно до 2011 г. българските власти да свалят дефицита до под 3% от БВП „по надежден и устойчив начин”, а дотогава България да вземе мерки да избегне влошаване за 2010 г. над планирания 3,8% дефицит.
България е една от европейските държави, срещу които бе предприета процедура за свръхдефицит.
zdrave.net

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.