Награда на името на д-р Димитър Гошев

Медицински университет – София получи щедро парично дарение, благодарение на което ръководството взе решение да учреди награда на името на д-р Димитър Гошев – изявен наш лекар, живял в първата половина на 20-ти век.

Наградата ще се дава на приетите с най-висок бал първо-курсници в специалност „Медицина“ и ще е на стойност 1000лв. на всеки от тях.

Общата стойност на дарението е 100 000лв., а щедрият жест е на двете дъщери на д-р Гошев – д-р Емилия Гошева и по волята на покойната ѝ сестра Мария Гошева.

Кой е д-р Димитър Гошев?

Д-р Гошев е роден в Кукуш през 1899г., но семейството му се мести в София. Той завършва медицина във Виена през 1926г. Връща се в България и веднага се включва в медицинските дейности срещу развихрилите се в този момент епидемии от коремен и петнист тиф в Разложка и Неврокопска околия.

Сблъскът с нехигиеничния бит и тоталното здравно невежество на народа го мотивира за невероятно активна дейност, която можем да наречем направо апостолска – той пише много здравнопросветителски статии в периодичния печат и провежда безброй сказки лично по населените места, за да разясни на хората базови принципи за предпазване от инфекциозни, венерически и други широко разпространявани болести. Според него профилактиката е основата на здравеопазването.

По-късно работи две години в Александровска болница на доброволни начала, а след това се прехвърля в Търговище, където пък основава един от първите у нас тубдиспансери.

Изключително деен и отдаден на лекарската професия човек, който не се е страхувал да върви по свой път, а не по утъпкания.

Tags: 

Comments are closed.