358 магистър-лекари на Медицински факултет положиха Хипократовата клетва

Да уважат церемонията по дипломирането на 73-ия випуск днес в зала С.И.Л.А. дойдоха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-областният управител Атанас Ташков, зам.-кметът на район „Централен“ Гергана Златкова, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и председателят на Районната колегия д-р Георги Цигаровски, ректори на висши училища, директори на болници, членове на Съвета на настоятелите на МУ-Пловдив.

„Академичното ръководство на Медицински факултет се гордее с вашите постижения. Радвайте се на постигнатото, обичайте и уважавайте вашата бъдеща професия! Чувствайте се специални, че ще бъдете лекари!“, обърна се към дипломантите временно изпълняващият длъжността декан проф. д-р Жанет Грудева-Попова, дм. Средният успех от следването на випуска е много добър 4.71, а от държавните изпити – много добър 4.93.

146 от магистрите са се обучавали на български език, а 212 – на английски. Горди със своите дипломи от МУ-Пловдив са чуждестранни студенти от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия и Сейшели.

„Малко са професиите, които не позволяват грешка. Нашата е такава. Може би защото лекарите твърде често се озовават на границата между живота и смъртта и оценяват колко е важен настоящият момент. Пътят ще е труден, но вървете смело напред! Убеден съм в успешната Ви бъдеща реализация, защото вярвам, че дипломите, които получавате днес, са плод на много труд и сили. До вас бяха едни от най-достойните, всеотдайни и доказали се във времето преподаватели, предали опита и знанията си на хиляди достойни лекари“, обърна се към випуск 2023 ректорът на Медицински университет проф. д-р Ангел Учиков, дмн. И добави, че е съпричастен към гордостта на преподавателите, тъй като самият той също попада в списъка на взискателните професори, които са били безкомпромисни и са изисквали от студентите да бъдат на висота.

С отличен успех над 5.50 от следването и държавните изпити са 38 дипломанти, на които бяха връчени грамоти, плакети и стетоскоп. За първенец на випуска бе обявен д-р Константин Баталов. Той е тазгодишният носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ и поднесе приветствие от името на завършващите.

За шеста поредна година Сдружение „Ген. Стоян Тонев и полк. Митър Тонев“ предостави еднократно две стипендии по 3000 лева на шестокурсници от специалност „Медицина“ с успех над 5,50 и активна извънучебна дейност.

Тазгодишните носители са Томислава Сарийска и Георги Георгиев.

Comments are closed.