Прочетено

“Здравната реформа зацикли. Факт – нека да си го признаем. Да се надяваме, че, както е обещала министър Борисова, до края на м. юли ще имаме Здравна карта. Питам: защо е необходимо и Министерството на финансите (!?, бел. Т. Н.), и Здравната каса да купуват лекарства? На какъв принцип едни купуват лекарства за едно, а други – за друго? Защо това нещо (?!, Т. Н.) не се събере на едно място?”

Менда Стоянова, председател
на Комисията по финанси и бюджет в НС,
Дарик радио/19 юни т. г.

Коментар: Има ли нужда да се обсъжда това толкова вопиющо некомпетентно изказване от човек с такъв отговорен пост в държавата??!!

“Ще протестираме пред МС срещу въвеждането на делегираните бюджети в болниците и за актуализацията на бюджета, която орязва средства на МЗ. Питам: дали националната здравна политика не е за редукция на населението – който е по-инат, той ще оцелее?… Трябва от 7,5 млн да станем 5 млн българи ли? Системата ни прави да се чувстваме виновни, че сме болни. Имаме обаждания от онкоболни, че чакат за химиотерапия от януари т. г. или дори от м. септември м. г.! Какво значи делегиран бюджет: да допуснем отказ за приемане на онкоболни и изобщо – на пациенти за лечение ли? В предизборната си платформа всички от управляващата партия казваха, че парите от здравни вноски ще се изразходват за това, за което са събирани – т. е. за здраве. Но отново ги вкараха в делегирания републикански бюджет…”

Теодора Захариева,
Федерация “Български пациентски форум”,
в. “Доктор”/21 юни 2010 г.

“Провал на управлението е повишаването на здравните вноски, без да има здравна реформа и без да е ясно за какво се карчи тя, както и забавените плащания към лекарите и болниците, което предизвиква огромно напрежение сред тях и пациентите им. до ден днешен не е ясно дали Здравната каса има пари и ако да – защо не плаща навреме?”

В. “Капитал”/10 юли 2010 г.

“Вие познавате ли лицето Ненчев? Не? Няма как да го познавате. Той де факто е г-н Никой. Обаче точно той прави изказвания от името на фармацевтите, естествено, без да ги пита. Изказвания, които са насочени само срещу мен. Аз не съм чувал за този човек. Той говори глупости.”

Веселин Марешки,
в. “Шоу”/9 юни 2010 г.

Коментар: Това лице Ненчев, кой знае защо и как прилъга наивните и неорганизирани братя-фармацевти, та го преизбраха за втори мандат като председател на БЛС, подобно на бившия му ортак – експредводителя на БЛС, комуто предано угодничеше. Това лице извърши интелектуално пиратство спрямо създадения от нас през 1994 г. Празник на фармацевтите, производителите и търговците на лекарства, като си го присвои. Неотдавна то проведе за… IV път т. нар. от него “Фармацевтични дни”. Ще му припомним, че преди него проф. Евгений Минков организираше пък цели 6 години негови си “Дни на фармацията”. И двамата преиначиха оригинала – нашия “Ден на българското лекарство”, съчетан с въпросния Празник на тяхното съсловие; само и само за да изпъкнат единствено ТЕ. Историята започва от тях!!

Интелектуално ограниченият човек, независимо от поста и титлите му, винаги се стреми да впечатли с нещо околните, та дано да го забележат. Той предпочита да открадне и да преиначи нещо, сътворено преди него и да го припише на себе си – защото му липсват фантазия, инициативност, почтеност и духовност. Да им е жив и здрав, г-н Ненчев, на колегите-фармацевти. Да си го носят на гърба още цели 3 години.

И после да не се чудят защо никой не зачита казионната им организацийка.

“Ставаме все по-страшни и опасни за нашите пациенти! Доближаваме се до границата на фалита! Ние, лекарите, станахме търговци, а здравето – стока.”

Д-р Христо Димитров, ОПЛ, Велико Търново/
БНР, 5 юли 2010 г.
  
“Реформата в здравеопазването върви добре.”

Симеон Дянков, БНР/11 юли 2010 г.

“Реформата! Ох, пак тази реформа, няма как, трябва да се направи с мисъл за болния! Болният да е добре, той трябва да е в центъра на нашите действия. Медицинските специалисти трябва да бъдат удовлетворени от своята работа. Това е също наша задача.

Радвам се на любовта на моите колеги. Много обичам костната патология.

Аз доста знам и затова мога да си служа с познанието. Това хареса в мен г-н Борисов.

Една от международните ми награди бе за проекта “Да израснем със здрави кости”. Получих 20 000 евро и ги дадох на Недялко Йорданов да напише една приказка, а Развигор Попов да напише една песен. Нотите са раздадени в детските градини, за да я разучават, да я пеят. “Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко!”
 “Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко
 със 15 портокала, 20 кисели млека,
 а на обед и вечеря 100 банана, 200 круши,
 300 чушки и домати, ще порасне ей така!
 Той дете ще бъде яко…”
 
Министър Борисова, из първата й пресконференция, в. “Сега”/8 април 2010 г.

“Статутът е лош, всички знаем. Искам да осигуря качествено здравеопазване навсякъде в страната. Искам да осигуря всеки болен в страната да получи най-добрата диагностика. Машините не слагат диагнози, те се слагат от човек.
Не ме интересува продължителността на престоя ми в МЗ. За мен е важно да свърша работата. Аз съм дошла да свърша работа, а не да престоявам. Била съм препоръчана на Бойко Борисов и единственото му изискване към бъдещия кандидат за министър е било да е честен човек. “Посочете ми един честен човек, това е офертата”, казал той. И един ден г-н Борисов ми се обажда по телефона. Аз бях на вилата и така се видяхме близо до нея. Почивах си там, а той нямаше търпение да види един честен човек”

Министър Борисова, в. “Монитор”/23 април 2010 г.

“Нанев е бушон, който изгърмя, за да светне друг.

Никой нормален професионалист няма да иска да наследи поста му, след като всички видяха как ексминистърът беше употребен. Кому е нужна тази съдба – да прави непопулярни реформи, за които в управляващото мнозинство дори няма особен консенсус, да бъде намразен от всички лекари и пациенти, а за капак да му повдигнат и обвинение?”

В. “Сега”/8 април 2010 г.

“Въпреки вашите усилия да ме извадите от психическо равновесие, не го постигнахте. Просто аз съм, както каза премиерът, твърда. Просто ви се усмихвам. Името за един човек е най-важното.

Аз съм жена на възраст и след години и аз ще имам нужда някой да ми сложи моята диагноза и да ме лекува правилно. Кой ще ме лекува? Всеки ден един лекар напуска България.

Много е трудно, но ще успея.

Аз искам да осигуря всеки болен в България да получи най-добрата диагностика. Аз искам специалисти подготвени, сертифицирани по надлежния ред.

След 3 месеца ви каня на пресконференция тук по въпроса за Националната здравна карта. На нейната база ние ще вземем изключително важни решения, за да се изпълни това, което аз поех пред г-н Борисов като ангажимент. А аз му казах:

“Реформа – да, трябва. Но в центъра й да бъде болният. Всичко в името на болния, всичко за доброто на болния.” Не случаен е изборът на г-н Борисов към един клиницист.

Реформа – да. Но реформа, при която ще има удовлетвореност от медицинските специалисти. Във всякакъв смисъл.

Ще бързаме, защото сме безумно закъснели.

В момента много усилено се говори и подготвя здравна стратегия 2010-2015, въпросът е много е напреднал.

Аз съм професионалист и ще направя така, че професионалистите да се чувстват комфортно иудовлетворени от работата си и реформата да бъде така направена, че те да си мислят, че се намират напр. във Франция или Германия или в Австрия.

Няма нужда от бърборене, има нужда от работа.

Радвам се на любовта на моите колеги. Много обичам костната патология. Една от международните ми награди бе за проекта “Да израснем със здрави кости.” Дадох пари на Недялко Йорданов да напише една приказка, а Развигор Попов – да напише една песен. Нотите й са раздадени в детските градини, да я разучават и пеят.
“…Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко
със 15 портокала, 20 кисели млека,
а на обед и вечеря 100 банана, 200 круши,
300 чушки и домати, ще порасне ей така!
Той дете ще бъде яко…”

Министър Борисова,
в. “Кво вадис”/30 април 2010 г.

Коментар: Излиза, че още в самото начало от назначението си, министър Борисова е подготвяла Националната здравна карта (далеч преди законово да са определени принципите по изготвянето й); нещо повече – работило се е и по… Здравна стратегия. Ще припомним, че подобна стратегия правиха вече 4 министри, и никой от тях не изкара повече от 2 години на поста си…
 Наистина, впечатляващи са енергията, работоспособността и самоувереността на новия ни, 20-ти поред (след първия – д-р Рачо Ангелов/9 септември 1944 г.) здравен министър.
 Ние съвсем искрено й желаем здраве и успех – заради болните хора и техните лечители.
 “Ние ще вземем част от леглата за активно лечение и ще ги направим на легла за долекуване. Нищо повече. В това се състои болничната реформа. От първия ден, в който поех поста министър на здравеопазването, ясно заявих, че болници няма да бъдат закривани. Ние просто ще сменим типа на дейност на тези лечебни заведения.”

Министър Борисова, в- “Форум медикус”/5 юли 2010 г.

Коментар: Болничната реформа? Че това било много просто нещо!!

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.