А общественото здраве?!

“Скоро за всеки българин ще има болнично легло. Така е, защото системата е обърната към вече разболелия се, а не към опазване здравето на здравите. Основен постулат на науката Обществено здраве е: “и най-скъпата преенция и профилактика е по-евтина и от най-евтиното лекарство.” А у нас не се печели от здраве, а от болест. Затова болниците никнат като гъби.” Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър.

Обсъждане. Вече 45 години, откакто съм здравен журналист и като специалист по социална медицина, ратувам именно за това прословуто предпазване от болести – чрез десетки интервюта и статии по медиите, послания до МЗ и МОН, книги: “Здравна Азбука” (сертифицирана от МОН за учебно помагало по здравна и сексуална култура); “Мила Родино” (здравно-духовна, историческа и религиозна култура),

“Изберете Живота!” (относно самоубийствата), “Джобен гид за любовта и секса” (предпазване от нежелано забременяване и сексуално-преносими инфекции). Обявихме, заедно с д-р Иван Маджаров и д-р Христо Деянов 25 ноември, датата на св. Климент Охридски – лечител и учител, за Ден на Здравно-духовната култура. И – какво от това? Никакъв отзвук! Пълно мълчание. Ние сме лекари и знаем как да опазваме здравето си. А децата на България?!

Tags: , ,

Comments are closed.