На вниманието на МЗ, БЛС, РЛК в страната, БЧК: ХХ ден на спасението

Уважаеми колеги,

На 15 август 2005 г. създадохме и организирахме, съвместно с МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите и ВМА ден на спасението, посветен на подвига (15 август 1963) на нашия съсловен герой д-р Стефан Черкезов и на десетките лекари и м. с., загинали при спасяване на своите пациенти вследствие преизтощение или заразяване от техните болести. Ритуалът е известен на всички вас:

1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред Паметника на меди- цинските чинове, загинали във войните (в градинката на ВМА), съответно – пред входа на лечебните заведения в страната. Денят на Спасението е официализиран от МС (Решение 1039/28. 12. 2012), което го прави единствен по рода си в цяла Европа. БЛС сътвори още нещо: беше поръчан и изработен бюст-паметник на д-р Черкезов, който е поставен в Централата ни на ул. “Доспат” 2. С проф. Златимир Коларов създадохме документален филм “Забрава” за него.

Т. г. ще изпълним ритуала за 20-ти пореден път!

По този повод споделяме с вас новата ни идея за увековечаване паметта и подвига на д-р Черкезов и останалите ни колеги-мъченици, а именно:

# Да издействаме от МС и МЗ Решение ритуалът да се извършва в цялата страна (по подобие на 2 юни);

# Да измолим от Светия Синод (съответно от владиците по места) точно в 12 ч. на 15 август да бият камбаните на храмовете в столицата и страната;

# БНТ да излъчи филма “Забрава”;

# Вечерта на 14 август в столицата и областните градове да се осъществи тържествена Заря проверка на загиналите ни колеги – лекари и м. с.;

# Да предложим на ВМА да постави реплика на бюстпаметника на мястото на ритуала;

# Да положим съвместни усилия Денят на Спасението да стане Международен;

# Ритуалът (както и тържеството по повод “Чилови дни” да бъдат признати от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство;

# Да учредим конкурс сред българските поети за написване на стихотворение за подвига на д-р Черкезов и другите колеги (със съдействието на Съюза на българските писатели).

На многая лета!!

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.