100 милиона двойки по света правят секс през денонищието

Разговаряме в навечерието на Деня на любовта с д-р Тотко Найденов за предимствата и опасностите на сексуалното общуване. Той е автор на над 60 книги, много от които са свързани именно с него (“Болестите и секса на държавниците”, “Небесното избухване”, “222 любовни лекарски истории”, “111 нови любовни лекарски истории”, “За сърцата, що се любят”, “Хапче за сърце”, “Джобен гид за любовта и секса” и др.

– Д-р Найденов, полезен ли е сексът за здравето на човека?

– Безспорно! Редовното правене на секс (поне 2 пъти седмично) удължава живота с 6-8 години. Той повишава нивото на серотонина (хормона на щастието) и имунните сили; кожата става гладка, настроението е радостно и добро, увеличава се и работоспособността, намалява се опасността от диабет, рак на простатата (съответно – на шийката на матката), сънят е дълбок. Това са азбучни истини.

– А опасностите?

– Ясно е кои са :нежеланото забременяване и СПИ (сексуално-предаваните инфекции), наричани венерически, които са около 20. По данни от СЗО всяко денонощие по света 100 млн двойки правят секс. Само че 900 000 жени забременяват, нежелано или не; от тях 150 000 извършват аборт, а 50 умират от усложненията му. 1 млн души прихващат някоя СПИ, предимно трипер, хламидиаза, сифилис, а може и 2-3 съвкупно… От СПИН всяко денонощие се заразяват 7200 души, а 5500 – загиват от последиците му (предимно туберкулоза или пневмония). Как стои въпросът у нас? 20 000 аборта годиш-но (най-вече – на млади неомъжени момичета, в т. ч. ученички), още толкова – заразени с трипер, над 1000 сифилис и пр. Много се лекуват в частни кабинети и статистиката не може да бъде точна; същото се отнася и до абортите, затова сигурно са доста повече. Българите-носителите на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) надвишават 4000; половината вече измряха.

– Лесно ли се поставя диагнозата на венерическите болести?

– При трипера и сифилиса – безпроблемно. Това са, малко иронично казано, най-честните болести, защото имат определен инкубационен (скрит) период. При трипера “прокапваш” жълто-зелена гной 24-48 часа след контакта със заразена партньорка; уринирането е болезнено и парещо; нищо по-лесно за разпознаване, няма нужда от микроскоп. Същото е и при сифилиса: характерната му язвичка на гланса (главичката на члена) се появява точно на 21-вия ден от заразяването. Така навремето, когато бях лекар на калазнълшото село Ръжена, ми дойде в Здравната служба един мургавелко с тази язвичка и ми призна, че преди 3 седмици се е забавлявал с друга тъмничка девойка в един товарен вагон на гарата. Категорично отказа да го пратя в Кожно-венерическия диспансер в Стара Загора. Заяви ми: “Ти ще ме лекуваш. Какъв лекар си, ако не можеш?”. А един “Овен” не може да преглътне да го удариш на чест. 4 пъти на ден му ижектирах по 1 млн единици пеницилин и за 10 дни го излекувах напълно. Излъга ме, че ще ми плати “на аванса”. Не видях и стотинка, но пък предпазих махалата да не пламне…

– А колко е инкубационният период при СПИН?

– Това е страшното, освен че носи смърт: и че скритият му период е неопределен! От 2-3 месеца до 15, дори и 20 години, както при проказата. И заразеният с ХИВ дори не подозира, че го носи и, заедно с удоволствието, дарява партньора/ката си със смърт! Световният пример е баскетболистът Меджик Джонсън: вече близо 2 десетилетия е ХИВ-позитивен, а не се е разболял… Интересното е, че чернокожите са разболяват много по-трудно от белите. Жените са по-податливи на заразяване и по-бързо умират от мъжете. СПИН е по-чест при пасивните хомосексуалисти, защото ректумът (правото черво) не е приспособен за секс, той е тесен, получават се рагади (малки цепнатини), през които вирусът прониква по-лесно в кръвта им. Разбира се, презервативът предпазва почти в 100%. Стига да се сетиш да го използваш. Струва само 30 стотинки, а ти спасява живота!

– Колко от тези 100 млн двойки, които упоменахте, че правят секс за денонощие по света, са еднополови?

– СЗО не посочва това. Смята се, че максимум 1,5-2% от мъжете са хомосексуални, но те пък вдигат голям шум около себе си и създават погрешното впечатление, че са много повече. Сексът между тях е много по-опасен за здравето, дори и от факта, че се разширява анусът и след години нерядко имат пролапс (изпадане) на ректума или неконтролируемо изпускане… По-чест при тях е и СПИН, и маймунската шарка.

Нямам нищо против тези хора, но се дразня от показността и неприкритото рекламиране на практиките им чрез техните абсолютно излишни и предизвикателни паради. Не ми е ясно какви права искат: отдавна никой не ги преследва, нито съди, както едно време. Когато кандидатствате някъде да постъпвате на работа, шефът какво ви пита: какво правите под юргана – или какви дипломи, ценз, опит и умения имате? Нека да се разберем: няма перверзия (извращение), когато има взаимно съгласие и не се причинява болка или унижение.

Перверзия е, когато използвате служебна или финансова зависимост, за да принудите някого да се съгласи на секс или блудство. Или, разбира се, когато го изнасилвате, особено – дете; това е гнусната педофилия. В тези случаи намесата на съда е задължителна.

За ефективна борба със СПИН СЗО недвусмислено препоръчва: “Правете секс, но безопасен!” (т. е. с презерватив, особено когато парньорът е случаен), също и: “Живейте в семейство!”. Този съвет се отнася, разбира се, до всички сексуално-преносими инфекции, наричани също венерически болести.

Без Любов животът е безсмислица. А Любовта е неразривно свързана с физическото привличане и сливане, тоест – със секс. Да, някои не могат да го вършат (напреднала възраст, диабет, тежки болести), но младият и здрав човек не трябва да се отказва от него!!

– Какво да правят мъжете със сексуални затруднения?

– Най-честата причина за това е еректилната дисфункция: членът е мек, огъва се и спада бързо. Причината е в артериите, които вече са склерозирани и през тях протича много по-малко кръв, отколкото, уви, на младини. Има модерни препарати за “самолета”, но най-добрият афродизиак безспорно е партньорката с нейния опит и умения…

Моята болка и тревога са децата ни. Повечето от тях, да не кажа – всичките, нямат никаква здравна култура, знания и навици. Мнозина посягат на алкохола и дрогата, предимно – марихуаната (“тревата”), но те, особено в съвкупност, както е най-често, водят до притъпяване на чувството за самосъхранение и, изпаднали в замаяност и едва ли не – величие, са готови да извършват и безразборен, опасен секс, без презервативи; оттам – и нежеланото забременяване, и венеризмите…

Ето защо обучението по Здравно-духовна култура би трябвало да бъде въведено в нашите училища.

С БЧК в най-скоро време организираме Кръгла маса по проблема, като представим и новата ми монография “Мила Родино” за Здравно-духовна култура (здравни, исторически и религиозни познания).

Tags: 

Comments are closed.