Основни принципи на лекарската практика и поведение

Скъпи колеги,

Етичният кодекс на БЛС едва ли е широко познат на колегите, да не говорим – на студентите-медици (а и интересуват ли се от него?). Има ли часове в Медицинските Университети по история и етика на медицината? Изучават и спазват ли простичките принципи на Холистичната медицина (включваща не само точната диагностика и правилното лечение, но също – и доброто отношение към пациента, неизменното човеколюбие и съчувствие, указанията, съветите, насочването към възстановяване и предпазване от усложнения)?

Предлагам следния проект за основните принципи в лекарската практика, които си позволих да извлека и обобщя от делото, живота и заветите на проф. Константин Чилов (1898 – 1955) и останалите класици на българската медицина, с цел разпространение сред съсловието и студентите-медици:

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ЛЕКАРСКАТА ПРАКТИКА И ПОВЕДЕНИЕ

  1. Уважавай Живота! Почитай Учителите и Колегите! Грижи се за Болния.

Всеки Човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство.

  1. Спазвай правилата на Холистичната (цялостната) медицина: всичко се прави в интерес на Пациента:

# изслушвай го, като го гледаш в очите, и го преглеждай без признаци на високомерие, студенина, отчужденост и отекчение (“Грижи се за болния, все едно, че ти е най-близък роднина”, проф. К. Чилов);

# съчувствай на болките и тревогите му;

# вдъхни му вяра и смелост в изцелението (“Ще се найде ляк!”, проф. К. Чилов);

# назначи му необходимите изследвания, без ненужни натоварвания;
# ако поставянето на диагнозата и определянето на лечението те затрудни – не се срамувай да потърсиш съдействието на по-опитния специалист;

# назначи му точното лечение, без излишна полипрагмазия;

# след излекуването го насочи към подходяща рехабилитация (възстановяване) и му предпиши подходящия режим и диета;

# никога недей да злословиш по колегите и да обсъждаш техните дейности пред пациентите или натрапчивите медии (имаш право да им отказваш отговори и интервюта; не си длъжен да им се обясняваш – те търсят само сензации и са готови да те унижат);

# винаги бъди чист, приветлив и спретнат. (“У човека всичко трябва да е прекрасно – и облеклото, и обноските, и мислите!”, д-р Антон Чехов; това златно правило важи най-вече за Лекаря!; “Нищо не струва толкова евтино и не се цени толкова скъпо, както вежливостта.”, Сервантес.)

  1. Нека те ръководи основното вричане в Хипократовата клетва: “Ще пазя живота си чист и почтен, както и моето изкуство.”
  2. Помни и осмисли определението на Хипократ: “Лекарят е философ, на боговете равен.”
  3. Празнувай съсловния Ден на българския лекар/19 октомври и отбелязвай Деня на Спасението/15 август, създаден в памет на д-р Стефан ЧЕРКЕЗОВ и десетките колеги, починали при спасяване на своите пациенти.

Защото Медицината е не само човеколюбие, квалификация и колегиалност, но също – и Духовност, и историческа памет, и благословена от Бога мисия.

Добрият лекар е най-стойностният член на обществото и земен покровител на своя народ, по подобие на неговия небесен покровител и най-велик светец, нашия патрон св. Иван Рилско Чудотворец (ок. 876 – 946), .

Comments are closed.