До Н. Високопреосвещенство Григорий,  В. Търново: Камбанен звън

Ваше Високопреосвещенство,

Сигурно си спомняте, че в мое присъствие на 15 август 2006 г. в Болница “Д-р Стефан Черкезов” отслужихте заупокойна молитва за този наш най-голям съсловен герой. В негова чест и памет, както и на всички български лекари, м. с. и обикновени граждани, загинали при спасяване на човешки живот, през 2005 г. създадох Деня на Спасението – 15 август (това е датата, на която през 1963 г. д-р Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и единствен умира от тежките си изгаряния). По едно съвпадение датата на подвига му съвпада с датата на Успението на Майката на Спасителя! С Решение 1039/28. 12. 2012 г. Министерският официализира този Ден на Спасението за оказване почит към тези наши самоотвержени сънародници. Така България стана единствената страна в Европа, която има подобно отбелязване!

Пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (градинката на ВМА) на този ден точно в 12 ч. с 1-минутно мълчание и пуснати сирени на линейките, отбелязваме подвига на д-р Черкезов и останалите ни колеги и сънародници. Присъстват министрите на отбраната и на здравеопазването, представители на Президента, кметът на София, ръководствата на БЛС, синдикатите и БЧК, главни лекари на столични болници. Гвардейската духова музика свири химна, “Покойници, вий в други полк минахте”; пускаме и химна на Деня на Спасението – песента “Ако си дал” на Емил Димитров. Този ритуал се извършва пред порталите на много областни и общински болници в страната.

Издирил съм повече от 160 имена на лекари ( 50 от тях са хирурзи, 20 от които – от “Пирогов”), починали от преизтощение непосредствено след извършени тежки операции; също – и десетки, починали след заразяване от своите пациенти (само от Ковид-епидемията са над 100!); сред тях има и поне 15-тина медицински сестри. Тези герои заслужават коленопреклонното уважение от своя народ и православната му Църква.
Ваше Високопреосвещенство,

Моля Ви за съдействие пред Светия Синод, щото занапред ежегодно на 15 август точно в 12 ч. църковните камбани в страната да бият тържествено в памет на д-р Стефан Черкезов и стотиците самоотвержени лекари-герои.

Tags: 

Comments are closed.