На вниманието на UEMS и Международните лекарски организации в ЕС: Създаване на Международен ден на спасението

Проект на инициативно писмо от УС на Българския лекарски съюз и Централната Комисия по професионална етика

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

От 2005 г. на 15 август лекарското съсловие в България ежегодно отбелязва Деня на Спасението, който е официализиран от Министерския съвет на Република България/2012 г. На тази дата през 1963 г. младият, едва 26-годишен лекар д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от пламнал автобус и единствен умира от тежките си изгаряния.

Ние сме издирили над 160 наши лекари, починали вследствие пренапрежение и изтощение край леглото на болния; 51 от тях са хирурзи, издъхнали след извършени тежки спешни операции; немалко са починали вследствие заразяване от инфекциите на свои пациенти (хеморагична треска, хепатална кома след хепатит и пр.; към всички тях да добавим и повече от 100 колеги, починали в борбата с Ковид-епидемията, най-вероятно заразени от по време на работа. Десетки са и лекарите и медицинските сестри, загинали при оказване помощ на ранени в разрастващите се военни конфликти.

Без съмнение, във всяка страна на ЕС има не по-малко подобни случаи.

Предлагаме ви да приемете българския Ден на Спасението и и той да стане Европейски.

Както и да го отбелязвате като нас: на 15 август персоналът на лечебните заведения излиза точно в 12 ч. пред вратите им и застава мирно в мълчание за 1 минута, при пуснати сирени на линейките. При нашето отбелязване присъстват министрите на здравеопазването и на отбраната, представители на Президента, ръководители на Българския червен кръст, директори на болници.

Нека заедно да отдадем почит към паметта на нашите самоотвержени колеги, изпълнили на дело завета на средновековните лекари: “Светейки на другите – изгарям!” Това ще бъде признак и на европейска лекарска и общочовешка солидарност.

Мая Аргирова, Председател на Централната Комисия по професионална етика: Подкрепям инициативата!

Tags: 

Comments are closed.