На вниманието на Министър-председателя Бойко Борисов: Положението с натрапваното ви “лекарство” Антималигноцид

Уважаеми г-н Премиер,

Неотдавна по едно телевизионно предаване Вие много находчиво и разумно отговорихте на въпроса за т. нар. “лекарство против рак” Антималигноцид (цитирам по памет): “Това не е моя работа. По нея ще се произнесат докторите.”

В тази схема най-безотговорно се опита да Ви вкара Светла Петрова от “Сеизмограф”, която в едно предаване през зимата буквално Ви изнуди да приемете “изобретателя” му Продан Христов.

Този човек не е нито лекар, затова няма право да лекува никого. Неговият Антималгноцид представлява извлек от градинска ружа в 6%-солна киселина. Много хора са получавали изгаряния на хранопровода дори и при самото му приемане.

За да се регистрира едно вещество като лекарство са необходими поне 5-годишни клинични изпитвания, поръчани от фирмата-производител на съответните независими фирми за клинични проучвания, а те от своя страна да сключат договори с водещи лекари, които да извършат тези клинични изпитвания, заедно с екипите си.

Така че, както правилно отбелязахте – за което Ви поздравявам! – никакъв държавник (премиер или президент) не може да се произнася отконто регистрирането на каквото и да е лекарство. У нас с това е оторизирана да се занимава само Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Най-важното в случая обаче е, че съгласно Регламент № 726/2004 на Европейския Парламент, всички иновативни и високотехнологични лекарствени продукти, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, подлежат на научна оценка единствено от Европейската агенция по лекарствата и се разрешават по т. нар. централизирана процедура, а разрешението за тяхната употреба се издава само от Европейската Комисия.

Ако ИАЛ си беше позволил да нарушава европейския регламент, това щеше да бъде основание за започване на наказателна процедура от Европейската Комисия срещу България.

Tags: , ,

Comments are closed.