Отслужване на молебен за здравето на българските лекари на 19 октомври

ДО
Негово Високопреосвещенство Николай Пловдивски

Ваше Високопреосвещенство,

От 1994 г. насам 19 октомври, Денят на св. Иван Рилски Чудотворец, се отбелязва като Ден на българския лекар.

Позволявам си да Ви предложа на 19 октомври (най-подходящият час е 13, когато визитациите и операциите са приключили) да отслужите за първи път у нас молебен за здравето на българските лекари и да ги благословите.
Може би най-подходящо място за случая е параклисът в двора на УМБАЛ “Св. Георги”, който тогава да бъде и осветен.
Освен това лекарите и техните пациенти ще бъдат изпълнени с вяра и упование, ако Вие разнесете из клиниките частицата от Кръста Господен, който се намира в Кръстова гора; това също ще бъде уникално за страната ни Богоугодно дело. Без съмнение, на събитието ще присъстват не само лекарите, пациентите и техните близки, а и хиляди пловдивски миряни, които също се нуждаят от молебен и благослов за здраве.

След молебена, ако прецените, може да удостоите с отличието на Пловдивската митрополия “Св. ап. Ерм” 2-3 лекари със заслуги към повишаване духовността на своята колегия (за случая прилагам Инициативно писмо от акад. Богдан Петрунов).

Моля да благословите и отдавнашната наша инициатива да бъде учреден орден “Св. Иван Рилски Чудотворец” за удостояване на видни наши сънародници, проявили висока гражданска съвест и със забележителен принос към извисяване духовността на народа ни.

Предлагам Ви, също така, в определен от Вас ден и час от седмицата, в православните църкви на Пловдивската Митрополия да бъдат отслужвани безплатни молитви за здравето на миряните.

 Така обичната от нас Пловдивска Митрополия чувствително ще допринесе за повишаване на куража и упованието на болните и страдащите хора в Бога и техните лекари – съществена и много важна част от лечебно-оздравителния процес.

Tags: 

Comments are closed.