Прочетено

“Ние нямаме сериозни проблеми в здравеопазването.”

Д-р Пламен Цеков, депутат, ГЕРБ

“Че ГЕРБ не се справят, е видно за всички ни. Дано не разрушат здравеопазването напълно!”

Мая Манолова, депутат, БСП

“Ще се оправят, ако сменят министър-председателя.”

Д-р Стойчо Кацаров

Телевизия Pro Bg/2 октомври

“След 10 години България ще изглежда като страна, в която всички ще искат да живеят, учат и останат.”

Министър Симеон Дянков,
Пред Съвета за обществени консултации към Парламентарната комисия по европейските въпроси, ЕС 

 “Подписаното с БЛС Споразумение е една чернова.”

Министър Симеон Дянков,
“Хоризонт”, БНР

Коментар. Има ли нужда да бъдат коментирани тези безсрамни думи на вицепремиера и финансов министър, комуто д-р Константин Тренчев с право поиска оставката и откровено си го нарече с най-точното определение – “изперкал”? Да си припомним само др. Живков, който наVIII конгрес на БКП през 1962 г. ни обеща, че през 1980 г- влизаме в светлия комунизъм, където от всеки щеше да се иска според възможностите и всекиму щеше да се дава според потребностите. Направо щяхме да си изперкаме от смях, ако положението не беше толкова тъжно.

Един най-малкото странен министър, който, макар и учил в най-престижни университети в САЩ, далеч не може да бъде сравняван с полуграмотния печатар от Правец, който ни управляваше над 30 години. Спомняте ли си миналата есен, когато този “Брат Пит с очила” пристигна с… хеликоптер на Събора на БЛС в Равда и обеща пред всички негови делегати възможно най-светлото бъдеще за здравеопазването? Сега е подготвил за него едва 3,4% от БВП в Бюджет/2011 г. Още ли не сме го прогонили с камъни? И с този нагъл човек, комуто Съборът на БЛС само преди 10-тина дни поиска оставката, подписваме споразумение, което още на другия ден той с пренебрежение нарича “чернова”?

ххх

“Голяма беда е да си пациент в България.”

Ексминистър Даниел Вълчев

Коментар. Не по-малка беда е да си лекар!

ххх

“Споразумението между правителството и БЛС е пълна капитулация на политическата система, на самото правителство, и всяко такова безчинстване от страна на каквато и да е организация не може да има – най-важните хора в здравеопазването са пациентите!

Ние ви предупреждавахме 8 години, че отглеждате бяла мафия – бялата мафия стана бяла олигархия. Вие разстроихте целия ход на реформата, защото не я разбрахте.”

Иван Костов, експремиер, пред НС

Коментар. Не спорим, че най-важните хора в здравеопазването са хората – то е създадено и съществува заради тях. Но тях трябва да ги лекуват свободни и богати хора, а не безправни роби на труда, както явно му се иска на експремиера, по чието време започна тази безумна, зле организирана и престъпна, прибързано проведена реформа, която, видите ли, “не сме я разбрали”.

ххх

“Това споразумение (между председателя на БЛС, финансовия министър и управителя на НЗОК, с гарант министър-председателя) е смешна куклена пиеска за бавноразвиващи се.”

Д-р Петър Москов,
общински съветник, ДСБ,   “Хоризонт”/17 октомври
 
Коментар. Да, това Споразумение беше просто нелегитимно, от юридическа гледна точка, още повече, че един от контрагентите му беше финансовия министър, чиято оставка бе поискана безапелационно от 50-тия Събор на БЛС. Споразумението обаче имаше предимно морален характер, още повече, че го приподписа лично Премиерът. Само 2 седмици по-късно председателят на БЛС д-р Цв. Райчинов демонстративно скъса безпредметната, нищо незначеща хартийка и заяви, че българският народ ще се почувства неизмерно щастлив, когато види Дянков да отлетява със самолета за САЩ. 

(Ние се присъединяваме към тази мечта…)   

ххх

“Болниците у нас изпитват сериозни финансови затруднения, и в ситуация на криза всички трябва да затегнем колените, вкл. и в здравеопазването.”

Десислава Атанасова,
Председател на Здравната комисия, НС

“Това ми напомня на затягането на коланите около врата, и то на тези, които се нуждаят от здравна помощ. Вие говорите като пълномощник на МФ. Намерете спешно средства за здравеопазването, в противен случай ще се стигне до поредната оставка и промени в ръководния екип на МЗ.”

Янаки Стоилов, депутат, БСП

Коментар. Този разговор се състоя по Програма “Хоризонт” на 20 септември т. г. След седмица поредната оставка на здравен министър беше факт… Преценката за компетентността на председателката на Здравната комисия можете да поставите сами.

ххх
 
“През последните 12 години Законът за здравното осигуряване е поправян 65 пъти, а за последните 5 години Законът за здравето – 35 пъти, като към него са създадени 62 нормативни акта.”

“Юридически барометър”

Коментар. Неведнъж сме заявявали, че преобладаващата част от нашите депутати, особено в Комисията по здравеопазване, както и от т. нар. експерти в МЗ, са некомпетентни и неподготвени. Тези хора са се намърдали във властта предимно, за да работят за личните си облаги, а не за обществото.

ххх

“Д-р Георги Тодоров от Русе осъди МЗ за мълчаливия му отказ да направи публично достояние плана си за рехорма в болничния сектор. Д-р Тодоров не за първи път отстоява своята позиция последователно, упорито и със спазване на закона.

Третират лекарите като маргинали, попаднали в тази ситуация поради безумията и хаоса, наричани “здравна реформа”.

Невена Попова, здраве.нет

Коментар. Присъединяваме се към добрата оценка за д-р Тодоров. Защо, наистина, няма повече колеги като него – с почтена и непримирима гражданска и съсловна позиция?

ххх

“Чрез изискванията на Наредба № 49 на МЗ МБАЛ ще трябва да имат най-малко 60 легла, а специализираните – 30. вероятно на 30-50 болници ще бъдат отнети разрешенията за дейност. Повечето от тях са частни специализирани с 10-20 легла; но новите ограничения ще засегнат и част от общинските. Стартирана е процедура по административно закриване на общински и частни болници, както и на отделения в много общински болници, което ще доведе до намаляване на общия брой легла, а когато той падне, следва закриването на болницата. Така ще бъдат закрити напълно оборудвани и отлично функциониращи лечебни заведения, търсени от пациентите, с утвърдени специалисти и с вече инвестирани значителни финансови средства. Не са правени анализ и оценка на последствията. За пореден път нагонът за властване, администриране и заповядване е взел връх над здравия разум. Наредбата е публикувана в ДВ на 22 ноември, а болниците трябва да се приведат в съответствие до… 30 ноември, фактически до 29 ноември, когато е последният работен ден на месеца. В този срок Върховният административен съд не може да се произнесе. Така съдебният контрол на практика ще бъде избегнат. Наредба № 49 е нов и досега непознат връх в социалното инженерство. Уравниловката е най-прекият път към посредствеността.

А протестите, планирани от БЛС, започват на 1 ноември…

Д-р Стойчо Кацаров, здраве.нет

ххх
 
“Реформата не е механично да намалим броя на болниците, а да ги преструктурираме. За това трябват пари и отговорност какво се случва с кадрите? Вече има 12 закрити хирургични отделения в България, и още 45, които са под въпрос. За тези хирурзи никой не се интересува: къде ще отидат да работят. Защо създаваме кадри и после им казваме “адиос”?
Хирургът се учи цял живот!”

Чл.-кор. проф. Дамян Дамянов,
в. “Доктор”/11 октомври

ххх

“Цялата формула е сбъркана! БЛС е съсловна, а не синдикална организация. Смисълът на подобни сдружения е не да симулират преговори с властта за пари, които дори не успяват да извоюват, както и да организират протести – това е работа на профсъюзите. Целта на една съсловна организация е тя, вместо държавата, да регулира вътресъсловните отношения – правила за добра медицинска практика, етични норми и т. н. (ще добавим: и продължаващо обучение; а правилата за добрата лекарска практика ни бяха обещавани от дейци на БЛС вече 20 години; така и не ги получихме и те вече са забравени; не е на мястото си – и направо бездейства! – и Етичната комисия, бел. Т. Н.)

БЛС отдавна е загърбил тази роля и играе като посредник между лекарите и управляващите, при това в полза на управляващите…”

Янина Здравкова,
в. “Сега”/22 ноември
ххх

 “В болниците не лекуват хората, а ги умъртвяват!”

Цонко Цонев, кмет на Каварна

“С тази политика е застрашена националната ни сигурност!”

д-р Тодор Хинов, гл. секретар на НАЛБП
    
“Нашата здравна система убива безпощадно!”

Владимир Томов,
Председател на Конфедерация “Защита на здравето”,
в. “Доктор”/11 октомври
“Знаете вица за здравните министри, където е имало опашка пред МС за здравни министри. И тогава дошъл един и вижда голяма опашка и казва: “Ей, голяма опашка!” И един казал: “Не, бе, минават бързо.” Така че който не се справя, то… Това е най-лесно…

А за тези, които не се осигуряват, от кои пари да вземем? Пак от общите пари и данъкоплатците. Само че досега правиха трикове – защото има над 1,5 млн хора, които не искат да си плащат здравните осигуровки, а искат да бъдат лекувани по европейски, сиреч – тарикати. Само че откъде да вземем пари? Да се закрият болници, това е реформа! На България 400 болници не са нужни. Но излизат от Ардино и казват: не, тук болницата не трябва да се пипа. И започват болница по болница – протести, ужас, страшна работа. Досега 1,5 млн граждани внасяха вноски и с тях се лекуват 5,5 млн. Сега вече с тези пари ще се лекуват и останалите 1,9 млн неосигурени.”
 
Бойко Борисов, премиер
“Панорама”/22 октомври

Коментар. Нескритата заплаха във вица си остава на вниманието на новия здравен министър… И няма нищо смешно в анекдота, защото хуморът в него би трябвало да се отнася до този, който назначава нескопосаните – и затова бързо отиващи си – здравни министри.

Що се отнася до “тарикатите”, неплащащи си здравните осигуровки, защо водещият “Панорама” не попита премиера дали държавата ги плаща за своите 4,5 граждани, които е длъжна, според ЗЗО, да осигурява: пенсионери, безработни, държавни служители, деца, студенти, военни, полицаи?

Само питаме, де… 

“И на мен ми трябват пари.

Аз отново ще бъда действащ лекар. Оставка лесно се дава, не е никакъв проблем. Но какво ще последва от това? Като след “Кремиковци” ли?”

Проф. Анна-Мария Борисова

Нешева отрече липси

Отчетът на НЗОК за дейността й през 2009 г. беше приет от Народното събрание днес. Шефката на касата д-р Нели Нешева пристигна в парламента по искане на опозицията, но не взе отношение по отчета от парламентарната трибуна. В кулоарите на парламента тя все пак сподели с журналисти, че изчезнали пари от бюджета на касата нямало и че когато останат пари от оперативния резерв, те автоматично отиват в излишъка на касата, който е част от консолидирания резерв на държавата.
zdrave.net

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.